x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Atena - Confruntările dintre forţele de poliţie şi grupurile de anarhişti continuă

Atena - Confruntările dintre forţele de poliţie şi grupurile de anarhişti continuă

07 Dec 2008   •   00:00

Confruntările dintre forţele de poliţie şi grupuri de tineri anarhişti au continuat duminică dimineaţa la Atena, după ce, sâmbătă, un adolescent în vârstă de 15 ani a fost împuşcat mortal de un poliţist, într-un cartier din centrul capitalei elene, relatează AFP.



Grupuri de tineri mascaţi au atacat poliţia cu pietre şi bombe incendiare în faţa facultăţii de Drept, iar forţele de ordine au ripostat folosind grenade lacrimogene.

Alte grupuri de tineri s-au retras în interiorul Şcolii Politehnice din cartierul Exarhia, unde a avut loc incidentul soldat cu moartea lui Andreas Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, într-o confruntare între poliţie şi un grup de tineri.

Principalele universităţi din capitala elenă erau ocupate duminică dimineaţa de studenţi, care protestează astfel faţă de uciderea adolescentului, au declarat surse din cadrul poliţiei.

Sute de persoane au demonstrat, în cursul nopţii, în centrul Atenei şi în marile oraşe ale Greciei, protestând după uciderea lui Grigoropoulos, iar duminică dimineaţa centrul capitalei elene era blocat de poliţie.

Incidentul care a declanşat protestele a avut loc sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, în cartierul Exarhia, aflat în apropierea marilor universităţi din Atena. Victima făcea parte dintr-un grup de circa 30 de tineri, care au atacat cu pietre o maşină în care se aflau doi poliţişti. Unul dintre aceştia a coborât din vehicul şi a deschis focul în direcţia adolescentului, care a suferit trei răni grave.

Rănit mortal în zona pieptului, el a fost transportat la un spital din apropiere, unde medicii au confirmat decesul său.

Sute de persoane, în majoritate locuitori din cartierul Exarhia, au ieşit în stradă, protestând faţă de acţiunile "arbitrare" ale poliţiei şi scandând sloganuri împotriva guvernului de dreapta condus de premierul Costas Caramanlis şi a ministrului de Interne, Prokopis Pavlopoulos.

Tinerii au aprins focuri în faţa băncilor şi au incendiat circa 20 de vehicule în centrul Atenei, la Salonic, în nordul Greciei, dar şi la Patras, în sud. Conform unui bilanţ provizoriu anunţat de poliţie, au fost avariate faţadele a 17 bănci din Atena şi ale altor cinci din Salonic.

La Heraklion, în Creta, trei sucursale bancare au fost avariate, iar sediul prefecturii a fost atacat cu cockteiluri Molotov, în timp ce la Patras manifestanţii au aruncat proiectile incendiare asupra clădirii unde se află sediul conducerii poliţiei.

Pavlopoulos, dar şi poliţia, şi-au exprimat "durerea profundă" faţă de moartea adolescentului, anunţând declanşarea unei anchete pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a produs incidentul.

Agenţia de presă din Atena a anunţat că şeful comisariatului din Exarhia şi cei doi poliţişti implicaţi în incident au fost suspendaţi.

Pavlopoulos a condamnat duminică "incidentul izolat", cerând "pedepsirea exemplară" a autorilor. "Poliţia veghează şi încearcă să asigure ordinea, dar acest gen de incident izolat, care a dus la moartea unui tânăr, nu este în nici un caz justificabil", a spus el.

Ministrul elen de Interne a cerut grupurilor pentru apărarea drepturilor omului şi organizaţiilor de stânga, care au convocat pentru duminică manifestaţii la Atena şi Salonic, să nu recurgă la "acte extreme".

Partidul Socialist (PASOK), aflat în opoziţie, a condamnat uciderea adolescentului, afirmând că responsabilitatea revine "liderilor politici şi poliţiei".

Pavlopoulos şi secretarul de stat din Ministerul de Interne Panayotis Hinofotis, şi-au prezentat demisiile în cursul nopţii, însă premierul a refuzat să le accepte.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea