x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Blestemul Titanicului

Blestemul Titanicului

de Radu Popa    |    04 Noi 2005   •   00:00
Blestemul Titanicului
MISTERE
A avut filmul "Titanic" probleme comparabile cu cele care au produs scufundarea navei cu acelasi nume?

Era nava blestemata de spiritul unui faraon egiptean? A fost profetita, cu mult timp inainte, scufundarea sa? Ce motiv a determinat multi dintre pasageri sa-si anuleze biletele de calatorie in ultima clipa? Craig Hamilton Parker, un medium britanic, incearca sa dezlege o serie de coincidente misterioase legate de soarta Titanicului. Amintirile tragice despre acesta bantuie, si astazi, memoria locuitorilor din Souhampton si cea a muncitorilor de la Santierele Navale din Belfast. Multi marinari superstitiosi dar si oameni ce nu au de- a face cu navigatia sunt convinsi ca Titanicul purta un blestem ale carui efecte se resimt si astazi.

FILMUL DIN REALITATE. Producatorii peliculei au fost tentati, la un moment dat, sa renunte la proiect din cauza nenorocirilor ce au precedat fimarile, incheiate cu peste doua luni intarziere si care au costat peste 250 de milioane de dolari. Pelicula se numara printre cele mai scumpe realizate vreodata, un minut de filmare costand peste un milion de dolari! Circa 3 saptamani, din cele 8 luni cat au durat filmarile, actrita Kate Winslet avea deseori iesiri furioase in afara platoului, sustinand ca regizorul James Cameron se purta "ca un adevarat tiran" si o suprasolicita. Ea sustine ca ajunsese sa doarma doar 4 ore pe noapte, a fost pe punctul de a se ineca de doua ori, si incepuse sa sufere de hipotermie. Doar scuzele prezentate in mod public de regizor au determinat-o pe Kate sa reia filmarile. Ghinioanele insa pareau ca se tin lant. Cativa dintre actorii principali erau pe punctul de a muri cand unul dintre cei 1.000 de figuranti si 8.000 de actori a otravit (accidental sau intentionat?) o mancare preparata din homari. Chiar si premiera filmului poate fi considerata un dezastru, Kate Winslet neputand sa participe din cauza unor tulburari gastrice misterioase, declansate subit si a caror cauza nu a putut fi stabilita nici pana in prezent.

COINCIDENTE STRANII
Tragedia, petrecuta la 700 km de Newfoundland, a fost o prevazuta cu mult timp inainte. In 1898, Morgan Robertson publica un roman in care era descrisa scufundarea unui vapor de linie indestructibil, "SS Titan". Coincidentele nu se opreau aici. Autorul descria voiajul inaugural al unei nave de pasageri cu aburi uriase ce pleca din Southampton, se lovea de un aisberg si se scufunda. Una dintre principalele teme o reprezenta aroganta armatorilor convinsi de perfectiunea navei lor: ei dotasera vaporul cu 24 de barci de salvare, pentru cei 2.500 de pasageri aflati la bord. Titanicul s-a scufundat, provocand moartea a 2.224 pasageri, la bord existand doar 20 de barci de salvare, jumatate din numarul necesar!

×