x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Carte - Un debut de nota 10

Carte - Un debut de nota 10

de Sebastian S. Eduard    |    19 Ian 2007   •   00:00
Carte - Un debut de nota 10

"Dinti albi", un roman care a concurat cu volume semnate de Salman Rushdie si de Ian McEwan

Editura Leda a lansat pe piata romanul "Dinti albi" ("White Teeth") de Zadie Smith, autoare numita de Sunday Times "… o Mare Descoperire Literara care-si merita laudele".

Impresionantul roman de debut al autoarei este o carte exploziva, extraordinara, amuzanta, un roman in care abunda intriga, iar personajele te fac sa traiesti la intensitate maxima povestea si sa astepti cu nerabdare deznodamantul surprinzator.Volumul a fost publicat in Marea Britanie in anul 2000, fiind incununat de numeroase premii literare, printre care Premiul Guardian si Premiul Whitbread pentru debut, Premiul James Tait Black pentru fictiune si Premiul Commonwealth Writers.

SUBIECT. Naratiunea strabate Jamaica, Bangladeshul si India, pentru a se opri in amalgamul etnic al unui cartier londonez in care traiesc cei doi protagonisti: Archie Jones, englez abulic si melancolic, si impulsivul Samad Iqbal, fostul camarad de razboi al lui Archie. Punctul de plecare narativ este tentativa de sinucidere a lui Archie, care, salvat ca prin miracol de la moarte, o intalneste pe Clara, fugita dintr-o familie de fanatici religiosi, cu care se casatoreste si are o fiica, Irie. La randul lui, Samad se casatoreste cu Alsana, care ii va darui doi fii. Prin intermediul povestilor a trei familii multietnice, de-a lungul a trei generatii, romanul este o descriere vie a vietii londoneze contemporane, in care se intersecteaza imigranti din toate fostele colonii britanice.

Volumul a fost anul trecut nominalizat la Booker Prize. Salman Rushdie si Ian McEwan au facut parte dintre cei 17 autori preselectati pentru prestigiosul premiu...

Semnale editoriale

O suta de filozofi

EDITURA RAO. Dupa cum a spus Socrate: "Viata necercetata nu merita traita". Si cum putem incepe mai bine cercetarea unei vieti, decat cu cei mai influenti filozofi din Antichitate pana in prezent? Multe dintre intrebarile puse de filozofi de-a lungul secolelor continua sa domine si astazi filozofia si se reflecta in marile dezbateri ale timpului nostru. Timp de mii de ani, filozofii s-au straduit sa raspunda la asemenea intrebari, punand in balanta fiecare idee cu aproape orice alternativa rationala. Cine au fost acesti barbati si aceste femei pe care ii numim "marii filozofi"? Aceasta lucrare fascinanta cerceteaza vietile si ideile a 100 de filozofi care au schimbat modul in care vedem lumea.

Manifestul Partidului Comunist

EDITURA NEMIRA. Ca tot am intrat in Europa, in Est, Marx nu mai e citit pentru ca e considerat responsabil pentru catastrofa totalitara. In Vest, el e citit, dar, de cele mai multe ori, fara ca textele sale sa fie puse in legatura cu ceea ce s-a facut in numele lor. Exista si o a treia posibilitate: sa-l citim pe Marx tocmai pentru ca raul totalitar si l-a asumat ca parinte fondator; n-ar fi vorba, in acest caz, despre o lectura saturata de termeni morali, ci despre una politica...

Avutia in miscare

EDITURA ANTET. In zilele noastre, milioane de oameni din toata lumea nutresc antipatie fata de America sau chiar o urasc. Unii fanatici si-ar dori sa incinereze Statele Unite si pe toti locuitorii lor. Motivele pe care le indica merg de la politicile Washingtonului in Orientul Mijlociu si refuzul sau de a semna diverse tratate internationale pana la presupusele sale ambitii imperiale. Cartea lui Alvin si Heide Toffler este despre viitorul avutiei, atat a celei vizibile, cat si a celei invizibile - o forma revolutionara de avutie care ne va reconfigura vietile, intreprinderile si lumea in anii care se indreapta cu grabire catre noi.

Clepsidra

EDITURA MINERVA. O casa in ruina, o poveste veche si tainica. O familie in valtoare... In spatele unor porti inalte de fier, ferecate bine cu lanturi, se inalta frumosul domeniu Trawbawn. Aici locuieste, haituita de un trecut intunecat si misterios si ignorata de locuitorii din orasul Skibbereen din apropiere, fragila Lydia Beauchamp. Curand, personajele sunt antrenate intr-un joc al mortii si o urmarire nascuta din dorinta de impacare a unei batrane doamne care se transforma intr-o groaznica si neobosita nevoie de razbunare.
×