x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun CATASTROFA DE PE “TITANIC”/Prea politicoşi ca să supravieţuiască

CATASTROFA DE PE “TITANIC”/Prea politicoşi ca să supravieţuiască

de Irina Cristea    |    22 Ian 2009   •   00:00

Un expert în studii comportamentale crede că deţine răspunsul la întrebarea “De ce au murit britanicii de pe «Titanic»?”. “Din cauza politeţii”, spune David Savage, de la Queenland University of Technology.

Expertul american a studiat cazul tragic şi a analizat felul în care oamenii reacţionează în viaţă şi în situaţiile în care se confruntă cu moartea. Ipoteza lui este că bărbaţii britanici erau pe atunci înclinaţi să aibă o atitudine elegantă şi politicoasă faţă de femei, în timp ce americanii erau mult mai individualişti.

S-AU DUS LA FUMAT
Din informaţiile obţinute de Savage, multe dintre femeile supravieţuitoare au explicat că bărbaţii lor au fost cei care le-au urcat în bărcile de salvare. Apoi, ei s-au dus în spatele vaporului ca să fumeze o ţigară, să discute împreună, amical, în timp ce vaporul se scufunda. “Amintiţi-vă că acest eveniment s-a produs în plină epocă edwardiană, în care a fi un gentleman reprezenta ţelul social cel mai înalt”, a explicat Savage. Acesta a adăugat că normele sociale precum “femeile şi copiii, mai întâi” erau foarte puternice în cultura britanică şi că au funcţionat în acele circumstanţe.
Femeile şi copiii aveau, în acele condiţii, cu 70% mai multe şanse să supravieţuiască decât bărbaţii.
Pachebotul Titanic s-a scufundat în 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg. Accidentul a făcut 1.500 de victime.

×
Subiecte în articol: magazin