x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun CE blochează ajutoarele de stat franceze

CE blochează ajutoarele de stat franceze

30 Noi 2008   •   00:00

Planul guvernului francez de sprijinire a sectorului bancar naţional, în valoare de 10,5 miliarde de euro, este blocat la nivelul Comisiei Europene (CE), care insistă ca băncile franceze care primesc ajutor de la stat să-şi reducă activităţile de creditare, potrivit cotidianului Financial Times.



Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a încercat, vineri, fără succes, să-l convingă pe comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes, să renunţe la veto-ul împotriva programului. "Trebuie să aplicăm aceleaşi criterii pentru toată lumea (...) ajutorul trebuie să fie suficient pentru a anula efectele crizei financiare şi nu mai mult", a spus un oficial european.

Franţa, la fel ca Germania sau Italia, intenţionează să susţină marile grupuri bancare prin injecţii de capital, pentru a asigura continuarea creditării consumatorilor şi a mediului de afaceri.

Executivul francez intenţiona să acorde împrumuturi de 10,5 miliarde de euro băncilor BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole, Caisse d’Epargne, Banque Populaire şi Crédit Mutuel, urmând ca acestea să majoreze împrumuturile pentru populaţie, companii şi administraţia locală cu 3-4% în 2009.

Atât planul oficialilor francezi, cât şi cele ale Austriei, Spaniei sau Ungariei, aşteaptă încă aprobarea CE.

×
Subiecte în articol: lumea