x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cea mai veche urmă a unei epidemii de tifos în Europa, descoperită în Franţa

Cea mai veche urmă a unei epidemii de tifos în Europa, descoperită în Franţa

05 Noi 2010   •   00:00

Cea mai veche epidemie de tifos din Europa, despre care există dovezi ştiinţifice, s-a produs în Franţa la începutul secolului XVIII, fapt care susţine ipoteza că această boală ar fi ajuns în Europa din America, adusă de conchistadorii spanioli, informează joi AFP, citată de Agerpres.



Între anii 1710 şi 1712 localitatea Douai, din nordul Franţei, a fost asediată de mai multe ori, în timp ce suveranul francez Ludovic al XIV-lea, aliat cu spaniolii, se afla în război cu monarhiile din nordul Europei, pentru succesiunea la tronul Spaniei. În 1981, în urma unor lucrări publice realizate în această localitate, au fost descoperite o serie de morminte datând din acea perioadă.

Felul în care erau dispuse scheletele în aceste morminte, precum şi absenţa oricăror urme de leziuni ce ar fi putut fi provocate de arme, i-a pus pe cercetători pe pista unei epidemii ca posibilă cauză a deceselor acestor oameni.

Analizele ulterioare de biologie moleculară, ce sunt publicate în revista PLoS ONE, au permis confirmarea ipotezei epidemiei şi identificarea naturii acesteia.

Conform materialului ADN extras din dinţi, o echipă de cercetători condusă de Didier Raoult, om de ştiinţă specializat în maladii infecţioase şi tropicale, a evidenţiat existenţa a două tipuri de bacterii - cea responsabilă de maladia denumită 'febra tranşeelor' (Bartonella quintana) şi cea responsabilă de tifos, (Rickettsia prowazekii).

Mai departe, tipul genetic al bacteriei Rickettsia este similar unui tip de bacterii comune în Spania , ceea ce susţine ipoteza că tifosul ar fi fost adus în Europa din America de conchistadorii spanioli în secolul XVI.

Aceaşi echipă de cercetători a confirmat în 2005 prezenţa exact a aceloraşi două bacterii în rândul militarilor care au participat la campaniile napoleoniene, un secol mai târziu.

×
Subiecte în articol: lumea