Cel mai bătrân elev din lume, kenyanul Kimani Nganga Maruge, a încetat din viaţă la Nairobi, la vârsta de 90 de ani, înainte de a avea şansa să-şi realizeze visul de a absolvi şcoala primară, informează BBC.
Maruge este deţinătorul recordului atestat Guiness de cea mai în vârstă persoană înscrisă în ciclul primar, el începând clasa întâi la frumoasa vârstă de 84 de ani. Din nefericire, locuinţa sa din Rift Valley a fost distrusă în urma violenţelor postelectorale ce au cuprins Kenya în 2008, iar bătrânul a fost mutat într-un adăpost pentru refugiaţi şi apoi într-un azil din Nairobi. În pofida acestor probleme, el şi-a continuat studiile, iar conform sistemului de învăţământ din Kenya, mai avea doi ani până la absolvirea şcolii primare.
Veteran al Mişcării pentru independenţă Mau Mau, Maruge nu a avut ocazia de a merge la şcoală în tinereţe. Tatăl a cinci copii, Maruge susţinea că urmează cursurile şcolii pentru că a dorit să înveţe să citească Biblia şi pentru a nu fi păcălit la bani, atunci când îşi primea pensia.
În anul 2004 el s-a înscris în clasa întâi a şcolii primare Kapkenduywa, din Eldoret, la un an după ce guvernul kenyan a introdus învăţământul primar gratuit şi, având una dintre cele mai bune prezenţe la cursuri, a fost numit supraveghetor al celorlalţi elevi. Doi dintre cei 30 de nepoţi ai săi, care i-au fost colegi la aceaşi şcoală, au povestit că străbunicul şi-ar fi dorit să obţină o calificare de veterinar la încheierea studiilor.
Diagnosticat cu cancer în luna februarie a acestui an, Maruge a continuat să înveţe până în ultima clipă, rugându-i pe profesori să vină să-i predea la azilul unde se afla internat. În 2005 Maruge a călătorit la sediul ONU din New York, unde a participat la un summit, prilej cu care a transmis liderilor lumii apelul de a trece pe agendele lor, cu prioritate, înlesnirea educaţiei pentru săraci.
Pentru cei apropiaţi dar şi pentru cei care îi cunosc povestea, Maruge rămâne în amintire ca o reprezentare a curajului de a-ţi urma idealurile şi ca o întruchipare perfectă a cuvintelor 'niciodată nu e prea târziu'.
Citește pe Antena3.ro