x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Champania electorală

Champania electorală

de Oana-Maria Baltoc    |    05 Sep 2008   •   00:00

Mihai Morar caută simţul umorului la politicieni
Înainte de alegerile parlamentare din noiembrie, Mihai Morar vă dă întîlnire la Antena 1 începînd cu 13 septembrie, la un pahar de Champanie electorală. Cocteilul e pe bază de politicieni puşi pe distrat poporul.



Mihai Morar caută simţul umorului la politicieni
Înainte de alegerile parlamentare din noiembrie, Mihai Morar vă dă întîlnire la Antena 1 începînd cu 13 septembrie, la un pahar de Champanie electorală. Cocteilul e pe bază de politicieni puşi pe distrat poporul.

 Vor accepta politicienii să se dea în spectacol în afara perimetrului cu care s-au obişnuit?

Dacă nu vor accepta, înseamnă că au o mare problemă. Pînă la urmă, în Parlament merită să meargă oameni care să le semene românilor. Iar românii ţin la glumă, se autoironizează, fac haz de necaz… Fiind pentru prima dată cînd vom avea vot uninominal, ceea ce înseamnă că nu mai votăm liste, ci persoane, trebuie ca cei care vor candida să ne semene întocmai. Politicienii români au început să se ia prea în serios. Champania electorală e, de fapt, emisiunea care încearcă să-i aducă pe politicieni cu picioarele pe pămînt.

 Ce asemănări găseşti între discursul electoral şi şampanie?

Avem nevoie de politicieni spumoşi. Sînt foarte puţini politicieni cu bule. Mulţi se agită, dar nu se face spumă, iar dacă nu sînt în stare să facă lucrul ăsta, poporul nu poate avea decît o singură reacţie: aceea de a-i pune la rece. Prin urmare, la “Champania electorală” vor veni în fiecare dintre cele şase ediţii cîte patru politicieni care trebuie să ne arate că au umor. De exemplu, una dintre probe se numeşte “Pe legea mea”. Am găsit tot soiul de legi stupide de pe tot cuprinsul globului. De exemplu, într-un stat din America nu ai voie să-ţi creşti măgarul în cadă, în altă parte nu ai voie să arunci un elan viu dintr-un avion în mişcare.

 Nu îţi este teamă că le vei da idei?

Chiar vreau să le dau idei. Nu vreau, totuşi, să le ia foarte în serios. Vreau doar să intre în joc şi să arate că pot avea argumente, pentru că trebuie să comenteze aceste legi. O să le facem şi un fel de imn electoral la proba “Cîntarea României – faza pe Parlament”. Ei vor trebui să-l interpreteze, singuri ori cu familia, ori alături de colegii de partid. La o altă probă vor trebui să prezinte un brand al regiunii unde candidează: zaibărul de Oltenia, pepenii de Dăbuleni…Trebuie să vină acolo cu un camion de pepeni, să pună mîna pe cuţit şi să le dea dop. Va fi un show de divertisment înainte de toate şi nu un show politic cu accente de divertisment. Totul va merge pe zona de entertainment. Ori un politician care nu ştie să facă entertainment nu e un politician bun. La noi distracţia din campanii se rezumă la cele trei concerte la care chemi trei artişti pe care îi pui în faţa căminului cultural şi aştepţi să vină lumea. În America, Obama, un politician etichetat drept foarte serios, şi-a creat popularitate în rîndul tinerilor, care nu se mai informează nici de la televizor, nici din presă, ci de pe internet, prin intermediul unui personaj aruncat pe youtube. Se numeşte Obama Girl şi are nişte chiloţei pe care scrie I Love Obama. Autoironia te salvează de multe ori şi e şi un mod de promovare neconvenţional. Iar dacă politicienii noştri refuză să treacă de stadiul discursurilor seci, nu trebuie să se mire că prezenţa la vot e din ce în ce mai scăzută.

×
Subiecte în articol: cover story