x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ciocnirea cu Apophis, în 2029, poate fi evitată prin lansarea unei sonde spaţiale

Ciocnirea cu Apophis, în 2029, poate fi evitată prin lansarea unei sonde spaţiale

30 Oct 2010   •   00:00
Ciocnirea cu Apophis, în 2029, poate fi evitată prin lansarea unei sonde spaţiale

Astronauţi şi oameni de ştiinţă din toată lumea au discutat la o conferinţă în Germania despre cum poate fi apărat Pământul de o eventuală ciocnire cu un asteroid. Concluzia este optimistă: catastrofa poate fi prevenită chiar cu tehnologiile disponibile în prezent.



În 2029, asteroidul Apophis va trece la doar 40.000 de kilometri de Pământ. O distanţă, aparent, uriaşă, dar de zece ori mai mică decât cea până la Lună. Dacă traiectoria asteroidului va fi deviată de acea întâlnire, el poate ajunge, după şapte ani, şi mai aproape de Pământ. Poate chiar prea aproape.

Cea mai uşoară metodă de a preveni ciocnirea este lansarea unei sonde spaţiale care să percuteze asteroidul, într-un moment calculat cu grijă, şi să-i modifice orbita. În cazul unui corp ceresc mai mare este posibilă chiar detonarea unei explozii nucleare în spaţiu. Dar astronomii spun că un asemenea corp ceresc nu ne ameninţă decât odată la 100.000 de ani, în medie.

Până la urmă, protecţia împotriva asteroizilor rătăcitori este mai mult o problemă politică. Nimeni nu ştie, deocamdată, cine ar trebui să decidă lansarea rachetei sau rachetelor de apărare. O decizie care nu ar fi deloc uşoară, deoarece ar implica întreaga planetă. Iar în cazul unei erori de calcul, asteroidul ar putea lovi, totuşi, Pământul, dar în regiuni care, altfel, ar fi fost la adăpost.

Antena3

×
Subiecte în articol: lumea