x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Costul războaielor din Africa: 300 miliarde de dolari

Costul războaielor din Africa: 300 miliarde de dolari

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Oct 2007   •   00:00
Costul războaielor din Africa: 300 miliarde de dolari
Costurile conflictelor din perioada 1990-2005, care au afectat 23 de state africane, se ridică la circa 300 de miliarde de dolari, echivalentul ajutorului internaţional destinat intregului continent pe aceeaşi perioadă, potrivit unui studiu publicat joi de organizaţia umanitară Oxfam, relatează AFP.

MULŢI BANI. "Costurile conflictelor pe continentul african sunt de aproximativ 300 de miliarde de dolari intre 1990 şi 2005. Această sumă este echivalentul sumei primite in cadrul ajutorului internaţional pe aceeaşi perioadă", se arată in studiul realizat de Oxfam International, impreună cu Reţeaua de intervenţie internaţională in armamentul uşor (RAIAL) şi organizaţia neguvernamentală Saferworld. Documentul, intitulat "miliardele care lipsesc Africii", arată că in medie, un război, un război civil sau o revoltă antrenează o scădere cu 15 la sută a activitaăţii economice. In perioada 1990-2005, 23 de state africane au fost implicate in diferite conflicte. "Continentul pierde astfel o sumă medie de 18 miliarde de dolari pe an din cauza conflictelor armate", se arată in raport. "Această sumă ar putea rezolva criza virusului HIV/Sida, ar putea combate tuberculoza şi malaria sau ar putea rezolva problemele cauzate de lipsa apei potabile, igienă şi educaţie", a declarat Irungn Houghton, consilier pentru politică africană al organizaţiei Oxfam International.

COMERŢ. Joseph Dube, coordonator al RAIAL in Africa subliniază că aceste conflicte au "un impact economic devastator" din cauza "comerţului internaţional de arme şi al nivelului alarmant al suferinţelor pe care acesta le provoacă. Fac un apel insistent la toate guvernele statelor africane şi ale celor producătoare de arme să sprijine un tratat solid şi eficient pe tema armelor. Fără această reglementare, costul suferinţelor suportate de cetăţenii africani va continua să fie imens", a adăugat el.

×
Subiecte în articol: magazin