x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Da Vinci reincarcat

Da Vinci reincarcat

de Sebastian S. Eduard    |    15 Sep 2006   •   00:00
Da Vinci reincarcat
CARTE
Intre "Codul…" si "Numele trandafirului"

"Cina secreta" a lui Javier Sierra (colectia Bestseller, Editura Paralela 45) - tradusa in 38 de tari si tiparita in milioane de exemplare - "combina misterul, intriga si moartea intr-un thriller captivant, care dezvaluie secretele necunoscute din spatele tabloului «Cina cea de taina» al lui Leonardo da Vinci", cum spune autorul insusi. Dupa Codul lui Da Vinci, de Dan Brown, "Cina secreta" este cartea cea mai citita a ultimilor ani.

TALENT. Cronicarul de la Il Messagerro repereaza la Javier Sierra "un talent special de a combina stiinta si ocultismul, enigmele teologice si conspiratiile mundane, descifrarea documentelor antice si interpretarea operelor de arta. Reuseste sa-l tina in suspans pe cititor pana la ultima pagina".

REZUMAT. In 1497, Leonardo da Vinci este pe cale de a termina "Cina secreta" la Milano. Papa trimite un interpret al mesajelor secrete, inchizitorul Dominican Agostino Leyre, pentru a investiga acuzele de erezie aduse celebrului pictor ("Cina cea de taina" era suspectata ca fiind o reprezentare alegorica a afilierii lui da Vinci la cultul medieval catar, o secta crestina care respingea Vechiul Testament si sustinea mitul reincarnarii).

De ce Leonardo da Vinci s-a pictat pe el insusi in pictura cu spatele la Iisus? De ce Sfantul Petru, intemeietorul Bisericii, este prezentat ca fiind tradatorul Mantuitorului, si nu Iuda? Unde sunt aureolele apostolilor? De ce apostolul Ioan are un chip atat de feminin?

Sunt doar cateva din misterele legate de una din cele mai cunoscute opere de arta din lume - si Javier Sierra raspunde provocarii de a dezlega aceste mistere in cel mai nou roman al sau, "Cina secreta".

semnale Editoriale

Comunism si represiune in Romania

EDITURA POLIROM. Realizat de o intreaga echipa de cercetatori, volumul este alcatuit din studii consacrate unei dimensiuni fundamentale a instaurarii si evolutiei regimului comunist in Romania: represiunea. La inceput cu ajutor sovietic, apoi sprijinindu-se pe institutii si organisme de creatie proprie, intre care in special politia politica, Partidul Comunist a dezlantuit un razboi impotriva propriului popor. Miza: supunerea acestuia, obtinuta prin mijloace brutale, iar ulterior, exercitarea controlului asupra intregii societati.

Incest

EDITURA HUMANITAS. La data publicarii celebrului ei jurnal (1966), Anais Nin a eliminat numeroase pasaje care, din motive juridice, morale sau personale, nu puteau aparea la vremea aceea. Ele au fost publicate sub titlul "A Journal of Love" (Jurnalul dragostei) abia in 1986, cand toti protagonistii jurnalului incetasera din viata. Cartea de fata cuprinde fragmente ce dau viata povestii de dragoste dintre talentata scriitoare si Henry Miller. Este jurnalul unei femei extrem de complexe, cu vederi libere, care-si resimte impulsurile sexuale si nevoile emotionale fara nici o urma de culpabilitate si intr-un total abandon "amoral", in perfect acord cu spiritul de avangarda al inceputului de secol XX.

Umbra lui Ender

EDITURA NEMIRA. Orson Scott Card revine la Nemira cu "Umbra lui Ender", al cincilea roman din acest grup. Cartea incepe acolo unde incepe si "Jocul lui Ender" si se termina cam in acelasi punct. De aceea, acest roman nu este altceva decat o relatare a aceleiasi povesti, cu mai multe personaje si decoruri comune, numai ca din perspectiva unui alt personaj. Un roman paralel, care va fi citit cu sufletul la gura de fanii genului...

Sperante pentru cei despartiti

EDITURA CURTEA VECHE. Casniciile aparent destramate pot fi salvate. Acesta este mesajul pe care dr. Chapman, un reputat consilier matrimonial, ni-l transmite prin aceasta carte. Separarea de partener te plaseaza intr-un cadru in care poti sa inveti sa te redescoperi atat pe tine, cat si pe partenerul tau. Despartirea nu este neaparat inceputul sfarsitului. Ea poate sa fie un nou inceput! Autorul are mai multe sugestii: intalnirile pe timpul despartirii, relatia cu copiii tai in aceasta perioada si modalitatile de a-ti imbunatati tehnicile de comunicare. De asemenea, este sustinuta ideea ca despartirea poate fi uneori o actiune necesara - chiar o dovada a iubirii.
×
Subiecte în articol: vinci