x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Diplomaţie / Sarkozy şi Putin la cina cea de taină

Diplomaţie / Sarkozy şi Putin la cina cea de taină

de Ovidiu Ciutescu    |    Corina Andriuta    |    10 Oct 2007   •   00:00
Diplomaţie /  Sarkozy şi Putin la cina cea de taină
Sursa foto: SERGEI ILNITSKY/

Nicolas Sarkozy şi Vladimir Putin au depus eforturi, marţi seară, in cadrul unei cine oficiale desfăşurate in apropiere de Moscova, pentru a atenua diferendele dintre ei, alimentate de tonul ferm adoptat de noul preşedinte francez faţă de omologul său rus, informează AFP.

Nicolas Sarkozy şi Vladimir Putin au depus eforturi, marţi seară, in cadrul unei cine oficiale desfăşurate in apropiere de Moscova, pentru a atenua diferendele dintre ei, alimentate de tonul ferm adoptat de noul preşedinte francez faţă de omologul său rus, informează topnews.ru şi AFP.

Aflat pentru prima oară intr-o vizită oficială in Rusia, preşedintele francez şi şeful de stat rus, care l-a primit la reşedinţa sa de la Novo Ogarevo, o suburbie a Moscovei, au abordat timp de trei ore principalele subiecte in privinţa cărora au avut divergenţe pe parcursul ultimelor luni, cum ar fi programul nuclear irakian, Kosovo, sau drepturile omului in Rusia. In urma acestei prime intălniri, Nicolas Sarkozy s-a declarat mulţumit de vizită in faţa presei fanceze, subliniind că discuţia cu preşedintele Rusiei a fost "destinsă, profundă, sinceră şi pasionantă". Sarkozy a fost intămpinat de omologul său, la cină, cu căteva versuri al poetului Feodor Tiutcev:

„Rusia nu poţi să o inţelegi cu mintea,

Nici să o măsori cu metrul.

Ea are un statut deosebit,

In Rusia trebuie să crezi!"

CONVERGENŢĂ. In timp ce Rusia, contrar Franţei, se opune adoptării de noi sancţiuni ONU impotriva Teheranului pentru a-l impiedica să se doteze cu arma nucleară, şeful de stat francez a precizat marţi seara, după cina cu şeful de stat rus, că s-a ajuns la "o convergenţă" intre cele două ţări. "Poziţiile noastre s-au apropiat foarte mult (...) am simiţit intr-adevăr o convergenţă", a apreciat Sarkozy, fără a oferi alte detalii. Preşedintele francez s-a declarat a fi la fel de optimist şi in privinţa viitorului provincei Kosovo, alt măr al discordiei. "Am găsit in Putin voinţa de a nu inchide uşa in privinţa unei soluţii care ar permite evitarea umilinţelor", a completat el. " Am evocat o pistă care ar putea permite eventual o apropiere a punctelor de vedere", a mai spus Sarkozy. Dacă Franţa este de acord cu o independenţă a provinciei Kosovo, Serbia şi Rusia refuză categoric să se vorbească despre oacest lucru, Moscova ameninţănd cu exercitarea dreptului de veto in cadrul ONU. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a precizat marţi că o declaraţie unilaterală a independenţei de către Kosovo ar fi "inacceptabilă", afirmănd că negocierile intre sărbi şi albanezi ar putea continua şi după data de 10 decembrie.

POLITEŢURI. Cei doi şefi de stat au discutat şi despre situaţia drepturilor omului in Rusia, in special despre asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, in urmă cu un an, sau despre Cecenia, a mai anunţat Sarkozy. "Am discutat despre acest subiect intr-un mod destul de profund şi relaxat", a comentat el. "M-a determinat să inţeleg că in Rusia există un anumit specific, că societatea rusă este in curs de schimbare şi că această evoluţie ar trebui incurajată (...) Eu cred că societatea rusă a evoluat mult , dar că ar fi păcat ca aceasta să fie compromisă de anumite comportamete", a declarat el. "Franţa a fost, este şi sper să rămănă un partener privilegiat al Rusiei in Europa şi in lume", a spus, la răndul său şeful de stat rus, sugerănd că Moscova nu a blocat relaţiile cu noul preşedinte francez, mult mai critic in privinţa Moscovei decăt predecesorul său, Jacques Chirac. Pentru a relaxa atmosfera, cei doi şefi de stat şi-au făcut reciproc invitaţii. "Putem face sport impreună", i-a spus şeful de stat rus oaspetelui său, mare amator de jogging. "Alergi?", l-a intrebat atunci Sarkozy. "Nu, eu inot", i-a răspuns Putin. "Am o piscină aici, vei vizita tot", a adăugat el. Vladimir Putin l-a invitat pe Nicolas Sarkozy să urce la bordul maşinii sale, făcănd impreună inconjurul proprietăţii preşedintelui rus.

×
Subiecte în articol: magazin sarkozy stat Rusia