x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Documentar - Motoare cu reactie

Documentar - Motoare cu reactie

de Raluca Grintescu    |    24 Noi 2006   •   00:00
Documentar - Motoare cu reactie

Au dus la schimbari revolutionare in lupta aeriana, definitorii in tehnologia secolului XX. Documentarul "Avioane militare: Avioane cu reactie" prezinta o incursiune in lumea motoarelor cu reactie care au facut imperceptibila diferenta intre avioanele de lupta, cele de bombardament si elicoptere.

Au dus la schimbari revolutionare in lupta aeriana, definitorii in tehnologia secolului XX. Documentarul "Avioane militare: Avioane cu reactie" prezinta o incursiune in lumea motoarelor cu reactie care au facut imperceptibila diferenta intre avioanele de lupta, cele de bombardament si elicoptere. Razboiul nu avea sa mai fie la fel. Dezvoltarea avionului cu reactie a inceput o data cu inventarea sa, in 1937, dar continua si in prezent. Acum ne indreptam spre calatoriile hipersonice, care se vor derula cu viteze de peste cinci ori mai mari decat viteza sunetului.

REVOLUTIONAR. Motorul cu reactie a fost inventat in 1937 de un pilot al Aviatiei Regale Britanice (RAF), Frank Whittle. Aceasta inventie revolutionara insemna ca deja limita suprema nu mai era cerul... Sigur, daca RAF ar fi actionat cum hotarase, lucrurile ar fi ramas neschimbate. Comisia a respins ideea lui Whittle cand acesta a prezentat-o pentru prima data, in anul 1920. Prototipul lui Whittle putea produce 560 kg - forta - o mica parte din puterea unui motor cu reactie modern. Chiar si asa, era un salt urias fata de motoarele cu combustie interna care actionau cele mai rapide avioane ale vremii. Practic, comparatia intre un motor cu reactie si un aeroplan cu elice echivaleaza cu contrastul dintre un ghepard si un bebelus care merge in patru labe.

Marele Domingo
Florin Iaru, gazda emisiunii "Tema de vineri" va invita la un documentar inedit despre unul dintre cei mai mari tenori ai lumii. "Placido Domingo - regele operei", productie Marea Britanie 2001, va fi difuzata in prima parte a emisiunii amintite. Renumitul tenor este urmarit la Washington si in Los Angeles, surprinzand succesul noilor sale proiecte muzicale. In interviurile din cadrul documentarului mai apar Jose Carreras, Luciano Pavarotti, Franco Zeffirelli, Jose Cura.
TVR Cultural: Placido Domingo - Regele Operei Documentar - Vineri - 19:30
Da Vinci decodat
Documentarul "Codul lui Da Vinci decodat" incearca sa gaseasca raspunsuri la multe dintre problemele ridicate de Dan Brown in cartea sa "Codul lui Da Vinci". De aceea, realizatorii acestui documentar au apelat la o serie de istorici si scriitori de renume care au raspuns la toate intrebari de genul: "Oare Maria Magdalena si Iisus Hristos au fost casatoriti?", "Oare imparatul Constantin a modificat Biblia?", "Ce ascunde Da Vinci in picturile lui?" sau "Cine sunt cavalerii templieri?". (C.O.)
TVR2: Codul lui Da Vinci decodat - Documentar - Duminica: 19:00

×
Subiecte în articol: reactie