x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Documentar - Week-end printre rechini

Documentar - Week-end printre rechini

de Cristina Ologeanu    |    25 Aug 2006   •   00:00
Documentar - Week-end printre rechini

Doua zile dedicate celor mai mari pradatori ai oceanului

Doua zile dedicate celor mai mari pradatori ai oceanului

Discovery Channel va invita sambata si duminica sa urmariti o serie de documentare despre temutii pradatori ai oceanului: rechinii. "Week-end-ul rechinilor", programul cu adevarat original si incredibil, revine cu episoade nou-noute si doua programe in premiera: "Omul-rechin: povestea din spatele filmului Falci", "John Lydon si atacul rechinilor". Astfel, aveti ocazia rara de a "inota" alaturi de experti in lumea subacvatica, intr-un sir senzational de programe.

EVITAREA ATACURILOR. Primul documentar care va arunca direct in ocean este "Rechinii adancurilor". Sambata, la ora 13:00, puteti lua lectii de la expertii care va arata cum sa evitati atacurile rechinilor cu inotatoare alba. De la 15:00, vine documentarul "Falci in Pacific", un material despre marele rechin alb, despre care se credea candva ca prefera doar apele de coasta. Duminica, de la ora 15:00, zoologul Nigel Marven vi-l prezinta pe "Rechinul-bivol", unul dintre cele mai agresive animale de pe glob. Seria de documentare se va termina duminica seara, la ora 17:00, cu "John Lydon si atacurile rechinilor".

DATE VERSUS FICTIUNE. Dincolo de legendele despre rechini, cercetarile oamenilor de stiinta au scos la iveala o serie de lucruri mai putin cunoscute despre acesti pradatori de temut. De exemplu, stiati ca anumite specii de rechini pot pierde pana la 30.000 dinti pe durata vietii? Sau ca marele rechin alb poate sa reziste si trei luni fara sa manance si ca acesta creste aproximativ 25,4 cm pe an, iar la maturitate, poate atinge lungimi de 3,5 m pana la 4 m? In 1937 s-a descoperit ca uleiul de ficat de rechin este bogat in vitamina A. Asa se face ca rechinii au fost vanati pentru aceasta vitamina.

H5N1. "Cursa contra gripei ucigase" este numele unui documentar prezentat in premiera de National Geographic. Virusul gripei aviare H5N1 a luat vieti omenesti in sudul Asiei si a fost detectat la pasari in Europa si Africa. El ar putea fi transmis pe calea aerului in orice moment. Putem impiedica acest ucigas microscopic sa produca tragedii de proportii? La aceasta intrebare incearca sa raspunda specialistii in domeniul virusologiei. (A.V.P.)

INFO
VIZITA LA MILANO. TVR 1 va invita sa descoperiti saptamana aceasta frumosul oras italian Milano. Principalul oras din nordul Italiei, Milano, este situat in Lombardia si gazduieste mai mult de un milion trei sute de mii de locuitori. Numele orasului provine de la denumirea celtica de Medelhan, care s-ar traduce "in mijlocul campiei", datorita localizarii in campia ce se afla la confluenta a doua mici rauri, Olona si Seveso. Se presupune ca Milano a fost initial fondat de celtii din nordul Italiei, in jurul anului 600 i.H., si ca a fost cucerit in anul 222 d.H de romani, care i-au dat si denumirea latina de Mediolanum, ce a derivat apoi in Milano. (C.O.)
×