x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dominaţia americană e pe ducă

Dominaţia americană e pe ducă

21 Noi 2008   •   00:00
Dominaţia americană e pe ducă

Potrivit unui raport întocmit de principala organizaţie de informaţii a Statelor Unite ale Americii, lumea va intra într-o perioadă tot mai instabilă şi imprevizibilă în care avansul valorilor democratice nu mai este asigurat, scrie cotidianul "The Times". Ţara pe care o moşteneşte Obama, avertizează raportul, nu va mai fi capabilă să ia deciziile importante singură, iar puterea sa asupra lumii va începe să scadă.



Raportul tendinţelor globale, produs de Consiliul Naţional de Informaţii (NIC) odată la fiecare patru ani, reprezintă o lectură îngrijorătoare pentru noul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama. Privind în perspectivă până în 2025, NIC, organizaţia care coordonează analizele tuturor agenţiilor de informaţii americane, prevede o lume fragmentată, în care conflictele pentru rarele resurse naturale iau amploare, fiind cu greu stăpânite de "firavele" instituţii internaţionale, în timp ce proliferearea nucleară, în special în Orientul Mijlociu, şi chiar posibilitatea unui conflict nuclear iau amploare. "Tendinţe Globale 2025: O lume transformată" atenţionează că valorile caitalismului occidental nu mai pot fi considerate sigure. "Nici un rezultat nu poate fi prevăzut cu exactitate: modelul liberalismului economic şi democraţia, de exemplu, pot pierde teren - cel puţin pe termen mediu", se menţionează în raport. "Averea de astăzi nu se deplasează numai de la vest spre est, ci se concentrează din ce în ce mai mult sub puterea statului", anunţă raportul, oferind exemplul Chinei şi al Rusiei. "În timpul crizei economice globale din 2008, rolul statului în sectorul economic va lua amploare în lumea întreagă".
În acelaşi timp, Statele Unite se vor situa pe o poziţie "mai puţin dominantă" în lume, nemaifiind o superputere fără rival, ci "prima între câţiva egali" într-o lume mai echilibrată. Raportul prezice că în următoarele două decenii "multiplicitatea principalilor jucători şi neîncrederea marilor puteri vor oferi din ce în ce mai puţine drepturi de decizie ale Statelor Unite, fără susţinerea unor parteneriate puternice". Este o concluzie care se potriveşte cu preferinţa pentru multilateralism ale lui Barack Obama, însă constatările Consiliului Naţional de Informaţii sugerează că, în anii viitori, Washingtonul va institui mult mai greu "coaliţii" pentru a-şi atinge scopurile. Organizaţiile internaţionale, ca ONU, par prost pregătite pentru umplerea vidului lăsat de retragerea puterii americane, într-o perioadă afectată de multiple crize, cauzate de schimbările climatice şi de împuţinarea resurselor - petrol, hrană, apă. Aceste instituţii "par incapabile să rezolve problemele fără eforturile concentrate ale conducătorilor", anunţă raportul. Precedentul raport al NIC, eliberat în decembrie 2004 şi numit "Maparea viitorului global", făcea previziuni până în anul 2020, şi anunţa că "Statele Unite îşi vor continua dominaţia, profitând de faptul că majoritatea puterilor mondiale au renunţat la ideea de a ajunge din urmă SUA". Încrederea prezentă în raportul eliberat acum patru ani lipseşte din cel pentru anul 2025. De asemenea, credinţa că "rezervele de petrol şi gaze naturale din subteran sunt suficiente pentru a satisface cererea globală" a dispărut. Noul raport vede tranziţia spre combustibili ecologici ca fiind inevitabilă. NIC crede că tehnologia va regresa datorită epuizării rezervelor de petrol şi de gaze naturale. O tranziţie imediată va provoca, totuşi, numeroase probleme, în special în Orientul Mijlociu şi Rusia.
În timp ce economiile ţărilor emergente ca India, China şi Brazilia îşi vor mări influenţa în defavoarea Statelor Unite, acelaşi lucru nu poate fo spus despre Uniunea Europeană. NIC este aproape sigur că Uniunea Europeană va "pierde teren" până în 2025. Rivalităţile interne şi un "decalaj al democratic" care vor separa alegătorii europeni, lăsând Uniunea Europeană în imposibilitatea de a-şi translata puterea econmică în influenţă globală.

×
Subiecte în articol: lumea