În 1991, miliardarul american Douglas Tompkins a cumpărat 170 km pătraţi în Patagonia chiliană şi, 10 ani mai târziu, încă 3.000 km pătraţi. După ce a mai achiziţionat cinci terenuri în Chile şi trei în Argentina, Tompkins a ajuns să deţină astăzi 8.000 km pătraţi pe teritoriul celor două ţări. El este astfel cel mai mare proprietar privat de terenuri din lume. Obiectivul său? Să protejeze mediul, scrie site-ul francez Les Observateurs, citat de Agerpres.
Tompkins, care a făcut avere creând mărcile The North Face şi Esprit, n-a ezitat niciodată să-şi pună banii în slujba păstrării mediului. Atunci când guvernului argentinian îi lipseau fondurile pentru achiziţionarea unei zone de coastă pe care dorea să o protejeze, Tompkins şi soţia lui i-au venit în ajutor. Terenul respectiv, pentru care cei doi au stabilit liniile generale ale conservării, a devenit parcul naţional Monte Leon.
Sensibilitatea lui pentru problemele mediului n-a fost însă mereu bine înţeleasă. Tompkins a fost acuzat, de exemplu, că vrea să expulzeze locuitorii din acele zone, că încearcă să blocheze construcţia unei autostrăzi sau că lucrează pentru un grup care viza resursele de apă ale Americii Latine. Tompkins limitează numărul vizitatorilor la 9.000 pe an în prima sa rezervaţie naturală, parcul Pumalin, pentru a păstra acest colţ de pământ al Patagoniei chiliene. Parcul este în prezent închis publicului, pentru a consolida protecţia mediului după erupţia vulcanului Chaiten, în mai 2008.
Claudia Sepulveda Luque este o militantă pentru protejarea mediului, care a asistat la mai multe iniţiative private în acest domeniu. A vizitat în repetate rânduri zona Pumalin, înainte şi după crearea parcului. Polemicile din jurul parcului n-au nimic de-a face nici cu proiectul în sine, nici cu protejarea mediului. Nu sunt decât o chestiune între politicieni, cărora nu le vine să creadă că un străin a cumpărat atâta teren fără să aibă gânduri ascunse. Parcul este foarte apreciat de activiştii de mediu şi de oamenii de ştiinţă.
Un alt om de afaceri miliardar - nimeni altul decât noul preşedinte chilian Sebastian Pinera - deţine şi el o zonă protejată cam de aceeaşi mărime. Acum câţiva ani, Pinera a cumpărat 1.800 km pătraţi de teren pe insula Chiloe, pe care l-a transformat în Tantauco, un parc construit după acelaşi model ca Pumalin.
Însă Tompkins şi Pinera nu sunt singurii care au cumpărat pământ. Ei reprezintă doar o parte dintr-o mişcare socială foarte interesantă care are loc în Chile. Tot mai multe persoane achiziţionează terenuri pentru a proteja pădurea sau zonele mlăştinoase şi a lăsa vegetaţia să se regenereze. Se apreciază că numărul unor astfel de iniţiative private ar fi în jur de 500 în Chile, desfăşurate de persoane particulare, familii sau comunităţi. O treime din aceste zone protejate cuprind terenuri nu mai mari de 1 km pătrat, ceea ce dovedeşte că mediul nu-i interesează doar pe miliardari. Oamenii fac acest lucru spontan, fără niciun sprijin din partea guvernului, sacrificându-şi uneori o parte din venituri.
Protejarea mediului a devenit un subiect central în Chile: un sondaj realizat recent la nivel naţional arată că 80% dintre chilieni consideră că noul guvern ar trebui să se ocupe cu prioritate de problemele de mediu. Oricât de surprinzător al părea, 58% cred că protejarea mediului este esenţială, chiar dacă ea ar afecta, pe termen scurt, piaţa muncii sau investiţiile străine, încheie Les Observateurs.
Citește pe Antena3.ro