x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Eclipsa secolului, urmărită de peste două miliarde de oameni (Video)

Eclipsa secolului, urmărită de peste două miliarde de oameni (Video)

22 Iul 2009   •   00:00
Eclipsa secolului, urmărită de peste două miliarde de oameni (Video)
Sursa foto: Hideo Fukushima/Getty Images AsiaPac

Peste două miliarde de oameni au urmărit, în această dimineaţă, cea mai lungă eclipsă de soare a secolului. Perioada maximă în care soarele a fost acoperit a depăşit 10 minute. Întunericul s-a lăsat peste mai multe regiuni din India, China şi alte ţări asiatice, iar apoi peste o fâşie din Oceanul Pacific. Eclipsa a putut fi urmărită şi pe internet.





Calificată de specialişti drept un adevărat "monstru" astronomic, eclipsa a putut fi observată de peste două miliarde de oameni. Eclipsa s-a văzut mai întâi în statul Gujarat din vestul Indiei.

Umbra Lunii s-a deplasat apoi peste Nepal, Bhutan, Bangladesh şi Myanmar, pentru a ajunge în sud-vestul Chinei. Marele oraş chinez Shanghai a fost cufundat în întuneric timp de cinci minute.

Durata maximă a eclipsei s-a înregistrat, însă, într-o zonă aproape nelocuită a Oceanului Pacific, unde soarele a rămas ascuns timp de şase minute şi 39 de secunde. Un record care nu va fi depăşit decât în anul 2132.

Eclipsa a fost o adevărată mană cerească pentru sectorul turistic din Extremul Orient, unde a putut fi observată în cele mai bune condiţii, anunţă antena3.ro.

La Shanghai, un hotel de lux a oferit un "mic dejun cu vedere spre eclipsă", la care s-au vândut toate locurile, deşi vremea noroasă a stricat spectacolul mult aşteptat.

Pentru amatorii mai înstăriţi, o companie indiană a închiriat un avion care a zburat în urmărirea eclipsei, deasupra norilor abundenţi din acest sezon. Preţul celor mai favorabile locuri a fost de 1.200 de euro.

Pe Pământ, 1,5 milioane de pelerini hinduşi au salutat eclipsa printr-o baie în fluviul sfânt Gange, într-un oraş din nordul Indiei.

Tot în India, unii prezicători au calificat eclipsa drept "un moment foarte periculos", care anunţă că în lume se va petrece "ceva foarte grav". Indienii mai superstiţioşi şi-au amânat intervenţiile chirurgicale programate în această zi, iar femeile însărcinate au fost sfătuite să rămână ascunse în camere întunecate, pentru a evita presupusele efecte negative ale eclipsei.

Dar, în ciuda acestor prevestiri sumbre, milioane de oameni au ieşit în stradă şi s-au minunat în faţa spectacolului ceresc. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea eclipsa