x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun EFE: Ţările din Europa de Est discută direct cu Rusia şi Ucraina problema gazelor

EFE: Ţările din Europa de Est discută direct cu Rusia şi Ucraina problema gazelor

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Ian 2009   •   00:00

"Slovacia, Bulgaria şi România, ţări foarte afectate de încetarea furnizărilor de gaze ruseşti, îşi întăresc contactele bilaterale cu Moscova pentru a găsi o soluţie în contextul pericolului de a se produce un colaps energetic, după eşuarea eforturilor de mediere ale Uniunii Europene vizând soluţionarea conflictului" - titrează agenţia spaniolă  EFE.



Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost sunat la telefon de premierul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru o informare cu privire la furnizarea de gaze, după cum a anunţat biroul de presă al preşedinţiei. Potrivit agenţiei RIA Novosti, citatăde Agerpres, Traian Băsescu s-a arătat de acord cu premierul rus asupra responsabilităţii Ucrainei în ceea ce priveşte blocarea tranzitului de gaze naturale ruseşti către consumatorii europeni. Premierul slovac, Robert Fico, s-a întâlnit miercuri la Kiev cu Iulia Timoşenko, şefa Guvernului Ucrainei, ţară prin care trec majoritatea gazelor naturale ruseşti şi a cărei dispută cu Moscova privind tarifele a provocat întreruperea aprovizionării. Iulia Timoşenko a respins cererea slovacă privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti şi i-a explicat premierului Fico faptul că Ucraina nu are suficiente gaze naturale pentru a le putea livra altora şi că solicitarea trebuie să-i fie adresată Moscovei. "Voi aţi semnat un contract cu Rusia, iar dacă ei furnizează gaze naturale, atunci noi asigurăm tranzitul", a adăugat premierul ucrainean.

Robert Fico i-a transmis omologului ucrainean că Slovacia se află într-o situaţie catastrofală, cu rezerve de gaze naturale pentru numai 11 zile. "După 12 zile va trebui să urgentăm luarea de măsuri care nu au fost utilizate niciodată în istoria ţării", a avertizat premierul slovac. Guvernul de la Bratislava a anunţat deja că dacă nu se redeschide robinetul gazelor naturale, ar putea decide să reactiveze al doilea bloc al centralei atomice V1 de la Jaslovske Bohunice, în pofida moratoriului nuclear convenit drept condiţie pentru aderarea la Uniunea Europeană.După vizita la Kiev, Robert Fico şi-a continuat călătoria către capitala Federaţiei Ruse, pentru a se întâlni cu premierul Vladimir Putin şi cu preşedintele Dmitri Medvedev.

Bulgaria a optat şi ea pentru contacte bilaterale. Astfel, premierul bulgar Serghei Stanişev a efectuat miercuri o vizită în Rusia, pentru o întrevedere convenită în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin. După Rusia, Stanişev va vizita Ucraina, unde se va întâlni cu omologul său de la Kiev, Iulia Timoşenko, şi cu preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko. Serghei Stanişev îl va informa telefonic pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, despre rezultatele convorbirilor sale de la Moscova şi Kiev. Bulgaria, care acoperă peste 90% din necesităţile sale energetice cu importuri de gaze naturale ruseşti care tranzitează prin Ucraina, este ţara care a suferit cel mai mult dintre ţările europene afectate de această criză. Premierul rus Vladimir Putin a susţinut o serie de propuneri în problema crizei gazelor naturale avansate miercuri de omologii săi din Bulgaria, Republica Moldova şi Slovacia, aflaţi în vizită la Moscova, după cum a declarat vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de Interfax

×
Subiecte în articol: premierul naturale lumea gaze