x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Eugen Nicolăescu: "Luni întregi euro a fost depreciat, dar preţurile la medicamente nu au scăzut"

Eugen Nicolăescu: "Luni întregi euro a fost depreciat, dar preţurile la medicamente nu au scăzut"

29 Ian 2008   •   00:00

12:26Ministrul Sănătăţii va analiza dacă deprecierea leului faţă de euro a adus importatorii şi distribuitorii de medicamente într-o situaţie critică, sau dacă aceştia nu ar vrea să piardă "niciun leu" din profitul obţinut, prin menţinerea preţurilor ridicate în lunile în care rata de schimb era mai mică




Ministrul Sănătăţii va analiza dacă deprecierea leului faţă de euro a adus importatorii şi distribuitorii de medicamente într-o situaţie critică, sau dacă aceştia nu ar vrea să piardă "niciun leu" din profitul obţinut, prin menţinerea preţurilor ridicate în lunile în care rata de schimb era mai mică

"Este o presiune mare, pe care importatorii şi distribuitorii o fac folosind mass media pentru interesul personal. Eu nu voi ceda la presiuni, întrucât un preţ mai mare la medicamente loveşte în oamenii bolnavi, mulţi cu venituri mici, care au nevoie de tratament. Aş vrea să discutăm pe argumente, să văd dacă au ajuns într-o situaţie dramatică. Să vedem care sunt tendinţele viitoare. Întrucât luni în şir, cât euro a fost depreciat, importatorii şi distribuitorii au menţinut preţurile ridicate. Ei nu au scăzut niciun leu, s-au bucurat de profit'', a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii Publice.

Mai mult, toţi importatorii au avut o marjă de 8,5 la sută, din 2005 încoace. Din 2007, când România a devenit stat membru al Uniunii Europene, a fost defiinţată taxa de import şi altele, dar preţurile la medicamente nu au fost reduse, a explicat demnitarul.

Potrivit ministrului, până la 1 martie nu vor putea fi modificate preţurile la medicamente, întrucât există un Ordin de ministru, deja publicat în Monitorul Oficial. "Dar, în acest interval putem discuta şi analiza care este situaţia şi să vedem care este tendinţa cursului valutar. După aceea, am putea vedea dacă poate fi făcută o recalculare. Dar numai pe baza unor argumente bine fundamentate. Trebuie să vedem dacă situaţia importatorilor şi distribuitorilor este cu adevărat critică sau aceştia nu vor să piardă niciun leu din profitul acumulat în lunile cu euro depreciat, cât ei au menţinut ridicat preţul la medicamente. Nu putem pune populaţia bolnavă şi cu bani puţini să plătească mai mult la medicamente. De aceea, vom analiza cu multă atenţie situaţia'', a mai spus Nicolăescu.

Importatorii şi distribuitorii de medicamente au solicitat Ministerului Sănătăţii să recalculeze preţurile produselor farmaceutice în conformitate cu noile rate de schimb dintre leu şi principalele valute, pentru că deprecierea monedei naţionale face imposibilă continuarea importurilor.

Deprecierea leului, cumulată cu îngheţarea preţurilor la medicamente la nivelul lunii aprilie 2007, fac imposibilă continuarea importului de medicamente, care se vor mai găsi în farmacii şi spitale doar în măsura în care acestea le mai au în stoc, potrivit Asociaţiei Importatorilor şi Distribuitorilor de Medicamente (ADIM).

"Deja nu mai putem susţine aceste pierderi. Dacă nu se face o recalculare a preţurilor, vom fi nevoiţi să oprim importurile pentru medicamentele, care sunt în situaţia de a fi vândute sub preţul de achiziţie", arată, într-un comunicat, Vivian Diaconescu, preşedintele ADIM.

Importatorii cumpără medicamente de la producătorii străini la cursul de 3,8 lei/ euro şi le vând la cursul de 3,3 lei/euro, în conformitate cu preţurile maximale în vigoare.

Potrivit Asociaţiei, Ministerul Sănătăţii practică "o politică de ruinare" forţând distribuitorii de medicamente să vândă în pierdere şi refuzând să îşi asume responsabilitatea asigurării accesului populaţiei la medicamente.

"În şase luni de depreciere a leului nu s-a mai făcut niciun recalcul de preţuri şi legislaţia este clară, preţurile medicamentelor se ajustează trimestrial în funcţie de cursul de schimb", a declarat Ileana Niculescu, vicepreşedinte ADIM.

În ultimii trei ani, medicamentele cu prescripţie au cunoscut reduceri de preţuri de circa 30-35%, în timp ce salariile, preţurile la utilităţi şi la carburanţi au crescut în medie cu peste 50%, se mai arată în comunicatul ADIM.

În replică, Ministerul Sănătăţii a comunicat că preţurile la medicamente nu pot fi modificate până în martie, în acest sens existând un ordin valabil până în 29 februarie, apreciind că importatorii au rezerve pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leului în raport cu principalele valute.

"Pentru luna februarie a anului în curs există un Ordin - publicat în Monitorul Oficial - care prevede nivelul preţurilor la medicamente şi care este valabil până pe 29 februarie 2008. În perioada până la expirarea ordinului, MSP va deschide discuţii cu cei interesaţi pentru a găsi soluţii de asigurare a medicamentelor pentru cetăţeni la preţuri cât mai mici", se explica în comunicatul instituţiei.

Ministerul Sănătăţii apreciază că, având în vedere că ani de zile adaosul comercial a fost substanţial şi că în continuare importatorii au un adaos de peste 8,5 la sută, aceştia au încă rezerve pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leu - euro şi leu - alte valute.

"MSP îşi asumă politica de a nu majora excesiv preţurile la medicamente pentru a nu limita cetăţenilor cu venituri mici accesul la tratamentele prescrise", adauga sursa citată.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin preţurile medicamente importatorii