x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Europa ne primeşte cu braţele "deschise"

Europa ne primeşte cu braţele "deschise"

01 Feb 2008   •   00:00

15:47 • Extrema dreaptă elveţiană ameninţă că va lansa un referendum contra liberei circulaţii a românilor 

 Extrema dreaptă elveţiană insistă pentru condiţionarea extinderii regimului de liberă circulaţie pentru România şi Bulgaria de rezolvarea unui diferend fiscal între Elveţia şi UE, avertizând că în caz contrar va lansa un referendum împotriva liberei circulaţii, relatează Le Temps în ediţia online.

Reprezentanţii UDC, partidul elveţian de extremă dreapta, şi-au prezentat "cerinţele" în faţa presei. Ei cer un "angajament irevocabil şi constrângător al UE prin care să renunţe să mai pună sub semnul întrebării suveranitatea Elveţiei, în special în domeniul impozitelor".

Diferendul fiscal trebuie legat de extinderea liberei circulaţii a persoanelor pentru a include România şi Bulgaria. Dacă Bruxelles-ul nu va face o declaraţie "satisfăcătoare" în acest sens, UDC promite să lanseze un referendum împotriva liberei circulaţii. Partidul refuză de altfel orice negociere sau "dialog constructiv" faţă de impozitele practicate în Elveţia.

Consiliul Federal ia act de trecerea UDC în opoziţie, iar partidul nu va mai fi invitat la discuţiile care se vor desfăşura la Watteville. Cancelarul Confederaţiei, Corina Casanova, l-a informat în scris despre această situaţie pe preşedintele UDC, Ueli Maurer.

UDC anunţase deja la jumătatea lunii ianuarie că nu va mai participa la discuţiile de la Watteville. Potrivit unui mesaj adresat Guvernului, secretarul general Gregor Rutz precizase că UDC nu se mai consideră un partid guvernamental de la excluderea lui Christoph Blocher din Consiliul Federal.

În cadrul consultărilor care vor avea loc la Watteville la 15 februarie, reprezentanţii mai multor formaţiuni politice se vor întâlni cu membrii Consiliului Federal pentru a discuta despre agricultură şi în special despre libera circulaţie a persoanelor.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin