x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fotbalul bate campania!

Fotbalul bate campania!

de Vlad Teodorescu    |    09 Iun 2008   •   00:00

19:04 Aşadar a început! Pentru ei de cîteva zile, pentru noi de luni seara. Tot cartierul vorbeşte despre fotbal. Tot oraşul s-a racordat la Campionat. Toată ţara e cu ochii pe plasmă să vadă un dribling de fineţe. Toată Europa a coborît în gazon, s-a îmbrăcat în noanţe de verde-crud şi mănîncă fotbal pe pîine ecologică fără drojdie şi “e”-uri, tocmai bună pentru slăbit.



Aşadar a început! Pentru ei de cîteva zile, pentru noi de luni seara. Tot cartierul vorbeşte despre fotbal. Tot oraşul s-a racordat la Campionat. Toată ţara e cu ochii pe plasmă să vadă un dribling de fineţe. Toată Europa a coborît în gazon, s-a îmbrăcat în noanţe de verde-crud şi mănîncă fotbal pe pîine ecologică fără drojdie şi “e”-uri, tocmai bună pentru slăbit.

Începînd de sîmbătă seara, fotbalul, turneul final al Campionatului European a monopolizat  interesul public. Lăsat oricum să lincezeasca de cîteva săptămîni în apatia unei campanii electorale fără sare şi fără piper, de o plicticoşenie comparabila doar cu declaraţiile politice făcute în plenul  parlamentului, la moţiunile de cenzură.

De cîteva zile, aproape că nu mai contează că, în urma celui mai recent sondaj de opinie Oprescu este cotat la aproape trei procente în faţa lui Blaga. Important este dacă indisponibilitatea lui Vieira a fost o foamfă sau nu! Pînă şi incidentele de la Ştefăneşti par a se fi estompat, întrebarea care este acum pe buzele tuturor nu este legată de cîţi bani au primit electorii pentru votul lor ci cît are de dat Mutu înapoi în  urma scandalului cu iz de cocaină de la Chelsea.

Subiectele de campanie bat apa în piuă, nu mai interesează pe  nimeni. Doar gazetele se dau de ceasul morţii să afle cine cu cine mai face cite un aranjament electoral împrumutînd însă şi aici termenii “blat” şi “cooperativă” din jargonul de stadion. La televiziuni, în plină campanie electorală, analiştii politici vorbesc în vînt, ochii tuturor stau pe minutarele ce se încăpăţînează să se mişte prea încet spre ora de debut a partidei urmatoare. Telejurnalele işi încep ediţiile cu fotbal, continuă cu fotbal şi se termină, apoteotic, cu… fotbal!  Şi cred că pînă şi “tonomatele” pro sau anti  Basescu au zilele acestea sentimentul frustrant al vorbitului, sau pupatului dupa caz, în van.

Este foarte clar că rezultatele din Campania electorală pentru care s-au cheltuit sute de mii de euro sînt legate de rezultatele echipei naţionale la turneul final. Probabil că 100.000 de voturi vor sta în şpiţul lui Mutu, în manuşile lui Lobonţ sau în cheful lui Marica. În funcţie de aceste rezultate românii vor ieşi sau nu la vot. Şi tot în funcţie de acestea se va stabili şi starea de spirit, unul dintre factorii determinanţi (alături de vreme şi de distanţa pînă la urne)într-un proces electoral. Astfel, orice şef de campanie s-ar putea  îngrozi nu la gîndul că mesajul electoral a fost prost transmis ci la acela că vineri, cu cîteva ore înainte de terminarea campaniei, Bănel ne-ar putea servi “specialitatea casei” în meciul cu Olanda!

Tot sub apăsarea Regelui Fotbal se va afla, pentru cel puţin 10 zile şi preşedintele Băsescu.   De astăzi şi preşedintele va scapa de multe dintre păcatele care i-au făcut viaţa amară, somnul agitat şi băutura caldă de cîţiva ani încoace. Pentru cîteva zile,  păcatul capital al căpitanului  nu va mai avea nici o legatură cu dispariţia dosarelor de securitate, cu flota, cu Păsărica sau Ţiganca împuţită, cu amestecul deşănţat în campania electorală.

Acum grav va fi dacă pronosticul dat de preşedinte pentru primul meci al tricolorilor nu se va adeveri. Astfel,  o mare parte din capitalul de simpatie de care se bucură Băsescu la ora actuală depinde de rezultatul cu Franţa de luni seara.

Din această perspectivă,  eu cred că mulţi politicieni, la ora primului fluier, şi-au scuipat în sîn, au spus “Iartă-ma Doamne ca nu ştiu ce fac” şi, după un “Alez les roumains” au cîntat Marseieza în toată spendoarea ei!

×
Subiecte în articol: magazin