x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Furt în valoare de 80 de milioane de euro de la un magazin de bijuterii de lux din Paris

Furt în valoare de 80 de milioane de euro de la un magazin de bijuterii de lux din Paris

05 Dec 2008   •   00:00

Un magazin de bijuterii de lux, Harry Winston, a fost vizat joi de spargerea secolului în Franţa, valoarea furtului ridicându-se la suma de 80 de milioane de euro, relatează AFP.



Acesta este cel mai important furt comis vreodată în Franţa într-o bijuterie, recordul mondial datând din 2003, când au fost sustrase diamante în valoare de 100 de milioane de euro la Anvers, în Belgia.

Joi după-amiază, la numărul 29 de pe bulevardul Montaigne, într-un cartier din Paris unde se află numeroase magazine de lux, patru bărbaţi înarmaţi, dintre care doi deghizaţi în femei, au pătruns în bijuteria frecventată de numeroşi clienţi bogaţi din întreaga lume.

Infractorii aveau în mod evident informaţii precise, deoarece cunoşteau numele unora dintre angajaţi şi cutiile discrete unde erau depuse bijuteriile neexpuse.

Cincisprezece persoane - angajaţi şi clienţi - se aflau în magazinul, teoretic, foarte securizat.

Hoţii au forţat persoanele aflate în magazin să se adune într-un colţ al acestuia, şi au sustras, în câteva clipe şi fără a trage nici un foc de armă, inele, coliere şi alte bijuterii, apoi au fugit.

Creată în 1920, marca Harry Winston reprezintă unul dintre numele mari în domeniul bijuteriilor, printre clieţii săi numărându-se familii princiare, nababi şi vedete de cinema, magazinele sale situându-se în cele mai selecte zone ale lumii.

Ancheta, încredinţată Brigăzii de combatere a banditismului, a început audierea a cica zece martori, analiza filmelor înregistrate de camerele de supraveghere şi dispozitivul de alarmă, legat la o centrală din Elveţia.

Poliţiştii cred că au "de-a face cu profesionişti" desăvârşiţi şi nu exclud nici o pistă: cea naţională sau implicarea unor cetăţeni din ţările din Est, devenite, potrivit surselor din cadrul poliţiei, un "nou Eldorado pentru traficanţi".

Justiţia franceză a condamnat la închisoare, în această săptămână, trei sârbi suspectaţi că ar aparţine grupării Pink Panthers (Panterele Roz), o vastă organizaţie criminală formată din cetăţeni din fosta Iugoslavie, care au vizat mai multe bijuterii de lux europene în ultimii ani.

Ancheta poliţiştilor promite totuşi să fie lungă şi dificilă, ca şi cea desfăşurată în cazul unei spargeri în acelaşi loc, în urmă cu 14 luni, când magazinul de bijuterii a fost ţinta unui furt îndrăzneţ estimat la 20 de milioane de euro de asiguratori.

Aceştia au oferit, fără succes până în prezent, o recompensă de 500.000 de dolari americani (circa 400.000 de euro) persoanei care facilitează găsirea bijuteriilor.

Furtul cel mai spectaculos din Franţa data din septembrie 2004, când au fost sustrase două diamante în valoare de 11,5 milioane de euro, la bienala anticarilor de la Louvre, la Paris. Nici acestea nu au fost găsite.

Potrivit unui specialist contactat de AFP, infractorii vor demonta bijuteriile care, în starea actuală sunt nevandabile pe piaţa oficială sau la licitaţie, iar pietrele vor fi revândute pentru o sumă "considerabil" mai mică.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea