x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Grammy 2009 / Robert Plant, cinci din cinci

Grammy 2009 / Robert Plant, cinci din cinci

de Alex Revenco    |    10 Feb 2009   •   00:00
Grammy 2009 / Robert Plant, cinci din cinci

La a 51-a ediţie a premiilor Grammy, solistul grupului Led Zeppelin a câştigat la toate categoriile la care a fost nominalizat: Cel mai bun album al anului, “Raising Sand”, Cea mai bună înregistrare a anului, “Please Read the Letter”, Cel mai bun album folk contemporan, Cea mai bună colaborare country şi Cea mai bună colaborare pop, cu Alison Krauss.

Cu această ocazie, vedeta country Alison Krauss a ajuns să “colecţioneze” 26 de premii Grammy, fiind pe poziţia a treia, împreună cu Pierre Boulez, marele compozitor francez de muzică contemporană în topul artiştilor cu cele mai multe premii Grammy câştigate.

PLANT – DA, ZEPPELIN – NU
Pe poziţia a doua se află celebrul Quincy Jones, cu 27 de premii, primul în acest top se situează dirijorul britanic de origine ungară Georg Solti, cu 31 de Grammy câştigate în întreaga sa carieră. Mai trebuie spus că, în ciuda unei activităţi de excepţie – atât pe plan discografic, cât şi concertistic –, faimosul grup Led Zeppelin nu a câştigat niciodată un premiu Grammy. De aceea, în cuvintele spuse de Robert Plant la gală se simte tristeţea că aceste premii vin cam târziu: “Vreau să spun că sunt uluit. Pe vremuri am fi spus despre o asemenea realizare (cinci premii din cinci nominalizări) că ne-a permis să ne vindem toată marfa. Acum e doar un mod plăcut de a ne petrece duminica”. Cu “Viva La Vida or Death and All His Friends”, Coldplay a câştigat trei premii Grammy (din şapte nominalizări): Cel mai bun album rock, Cel mai bun cântec şi Cea mai bună prestaţie pop. După cum se ştie, hit-ul “Viva La Vida” a fost în centrul unei controverse, marele chitarist Joe Satriani acuzându-i pe Coldplay de plagiat.

PLAGIAT PREMIAT

Iniţial, britanicii au ripostat violent la acuzaţii, ulterior însă au recunoscut că, într-adevăr, piesa lor seamănă extrem de mult cu ce a compus Satriani cu mulţi ani în urmă. După ce Adele a câştigat premiile pentru Cel mai bun debut şi Cea mai bună interpretare pop, cu “Chasing Pavements”, iar Duffy a câştigat premiul Grammy pentru Cel mai bun album pop, starul rap Lil Wayne a câştigat patru premii, inclusiv pentru Cel mai bun album, “Tha Carter III”, şi Cel mai bine vândut disc american în 2008. Cu “American Boy”, Estelle şi Kanye West au câştigat premiul pentru Cea mai bună colaborare rap.

METALLICA ŞI RADIOHEAD

Revenind la muzica rock, trebuie menţionat că Metallica a luat premiul Cea mai bună prestaţie heavy metal, pentru “My Apocalypse”, extras din noul album, “Death Magnetic”. Onorurile secţiunii hard rock au revenit grupului Mars Volta, cu albumul “Wax Simulacra”. Premiul pentru Cel mai bun album de rock alternativ a revenit celor de la Radiohead, care au mai câştigat încă un premiu, acordat pentru Cea mai bună ediţie specială. Kings of Leon au câştigat la categoria Cea mai bună prestaţie rock, cu “Sex On Fire”. Nici “The Boss” Bruce Springsteen nu a plecat cu mâinile goale şi a câştigat la secţiunea Cântecul rock al anului, cu “Girls in Their Summer Clothes”. Cea mai bună prestaţie instrumentală rock revine lucrării “Peaches En Regalia”, de pe Zappa Plays Zappa, cu Steve Vai şi Napoleon Murphy Brock.

La Grammy Awards 2009 s-au remarcat atât U2, cu noul single, “Get On Your Boots”, cât şi Paul McCartney, cu un vechi hit Beatles, “I Saw Her Standing There”, acompaniat la tobe de Dave Grohl – Foo Fighters.

"Vreau să spun că sunt uluit. Pe vremuri am fi spus despre o asemenea realizare (cinci premii din cinci nominalizări) că ne-a permis să ne vindem toată marfa. Acum e doar un mod plăcut de a ne petrece duminica.”

Robert Plant


×
Subiecte în articol: magazin rock căştigat premii grammy