x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Guvernatorul de Illinois a scos '' la licitaţie'' postul lăsat vacant de Barack Obama

Guvernatorul de Illinois a scos '' la licitaţie'' postul lăsat vacant de Barack Obama

10 Dec 2008   •   00:00
Guvernatorul de Illinois a scos '' la licitaţie'' postul lăsat vacant de Barack Obama

Rod Blagojevich, guvernatorul de Illinois a fost ridicat din pat şi arestat ieri, fiind acuzat de procurori că a încercat să vândă locul lăsat vacant în Senat de Barack Obama sau să-şi asigure în contrapartidă un loc în viitoarea administraţie de la Casa Albă, relatează AP, citată de Agerpres.



Agenţii FBI l-au arestat pe Rod Blagojevich înainte de răsăritul soarelui şi l-a ridicat de acasă în timp ce familia sa încă dormea, invocând faptul că deţin înregistrări care au impus reţinerea sa pentru "o infracţiune de corupţie politică". "Locul rămas vacant în Senat era, în urmă cu două zile doar, pe punctul de a fi licitat", a declarat procurorul Patrick Fitzgerald. Procurorii nu l-au acuzat însă pe Obama de implicare sau de faptul că ar fi avut ştiinţă de acţiunile lui Rod Blagojevich. "Nu am avut niciun contact cu guvernatorul sau cu biroul său aşa că nu am ştiut ce se întâmplă", a declarat preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii (SUA).
Niciuna dintre înregistrările existente cu guvernatorul statului Illinois nu sugerează de altfel o implicare a lui Obama. De fapt, acesta chiar s-a plâns la un moment dat în timpul unei convorbiri telefonice că oamenii lui Obama 'nu îmi vor da nimic în afară de mulţumiri', motiv pentru care democratul cu 'modestul' salariu de 177.412 de dolari, i-a gratulat cu înjurături.
Agenţii federali au instalat microfoane în biroul de campanie al guvernatorului şi i-au pus sub ascultare telefonul de acasă, obţinând astfel înregistrări cu conversaţii în care Rod Blagojevich negocia postul de senator, folosindu-se la intervale regulate de înjurături.

ŞOC.
"Am lucrul ăsta şi este de aur", a spus la telefon guvernatorul democrat, în vârstă de 51 de ani, despre atribuţia sa de a-l numi pe succesorul lui Barack Obama în postul de senator. "Nu renunţ la asta pentru  nimic. Nu, nu voi face asta", a continuat guvernatorul de Illinois. Şeful FBI din Chicago, Robert Grant, a declarat că anchetatorii au fost şocaţi de ce au auzit, întrucât guvernatorul ştia că de aproximativ trei ani era cercetat pentru o fraudă legată de angajări şi că era posibil ca telefoanele să-i fie ascultate. FBI a precizat în rechizitoriu că guvernatorul a conspirat în vederea vânzării unui loc de senator în schimbul unor fonduri de campanie eelctorală sau a unei slujbe bine remunerată pentru el sau soţia sa, Patti, care este agent imobiliar. Practic, Rod Blagojevich a spus că ar dori să folosească locul vacant de senator pentru a obţine un post la o fundaţie non-profit, dar avea speranţe şi pentru funcţia de ministru al sănătăţii sau cea de ambasador. În rechizitoriu se mai precizează că guvernatorul a dat sfoară în ţară prin intermediari, printre care şi sindicalişti sau oameni care colectează fonduri de campanie, că scaunul de senator este disponibil pentru preţul potrivit. El se gândea se pare la un salariu în valoare de 250.000-300.000 de dolari şi a vorbit şi despre faptul că este 'dispus' să primească contribuţii de campanie de până la un milion de dolari. Guvernatorul din Illinois a negat în mod repetat că ar fi comis vreo infracţiune. "Nu-mi pasă dacă mă înregistraţi acasă sau în public. Pot să vă spun că orice zic eu este mereu în conformitate cu legea", a declarat luni presei Blagojevich.

PRESIUNI.
Avocatul guvernatorului, Sheldon Sorosky, a spus că nu ştie dacă guvernatorul intenţionează să demisioneze în perioada următoare şi a adăugat că Blagojevich nu crede că a făcut nimic rău şi le cere locuitorilor din Illinois să aibă încredere în el. "Cred că va trebui să se apere în instanţă", a mai adăugat avocatul. Deşi în rechizitoriu nu se face nicio referire la numele unor politicieni care ar viza postul rămas vacant, referindu-se la ei cu apelativul 'Candidatul 1', 'Candidatul 2', etc., se pare că lista conţine nume importante, precum confidenta lui Barack Obama, Valerie Jarrett, sau un director din Ministerul Veteranilor, Tammy Duckworth. Blagojevich este inculpat pentru două capete de acuzare: complicitate în vederea comiterii unei fraude, pentru care riscă 20 de ani de închisoare, şi solicitare de mită, infracţiune pedepsită cu maximum 10 ani de închisoare. Guvernatorul a fost eliberat pe cauţiune. Fostul congresman şi procuror mai este acuzat şi de faptul că a sistat ilegal asistenţa finaciară de stat pentru firma Tribune Co., proprietara ziarului Chicago Tribune, în tentativa de a forţa cotidianul să concedieze unii editorialişti care îl criticaseră.
De asemenea, guvernatorul democrat mai este acuzat că ar fi atribuit contracte şi posturi în administraţie în schimbul unor contribuţii de campanie. Rod Blagojevich se alătură astfel unei lungi liste de guvernatori de Illinois implicaţi în scandaluri. El a fost ales în 2002, după ce s-a prezentat în campanie drept un reformator care urma 'să facă curat' după predecesorul său, George Ryan, care în prezent execută o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru corupţie. Scandalul lasă în suspensie locul rămas vacant de Barack Obama, iar democraţii susţin acum că preferă organizarea rapidă a unor alegeri în locul unei numiri a controversatului Blagojevich. "Nicio numire a acestui guvernator, în aceste condiţii, nu s-ar putea bucura de credibilitate", a declarat senatorul democrat de Illinois, Dick Durbin. În scandalul de solicitare de mită a fost arestat şi şeful staff-ului său, John Harris, acuzat că a luat parte la acţiunile guvernatorului. (V.A.)

×