x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Hainele care ne fac invizibili, la un pas de realizare

Hainele care ne fac invizibili, la un pas de realizare

05 Noi 2010   •   00:00

Cercetătorii de la Universitatea Saint Andrews din Scoţia au creat un material care reprezintă încă un pas în direcţia creării unor articole de îmbrăcăminte capabile să se joace cu lumina pentru a ascunde privirii obiectele din spatele lor, aşa cum se întâmpla şi cu faimoasa mantie a lui Harry Potter.



Rezultatele obţinute de cercetători sunt publicate în revista New Journal of Physics, transmite ABC, citat de Agerpres.

Două dintre principalele obstacole în realizarea unei haine care ar putea face invizibile obiectele sunt: pe de o parte, producerea de meta-atomi suficient de mici pentru a interacţiona cu lumina vizibilă, iar pe de altă parte, ca aceste elemente să fie suficient de flexibile.

Fizicienii au creat un nou material numit Metaflex, care poate depăşi ambele obstacole. Materialul interacţionează într-o formă specială cu lumina. În loc să o reflecte, o curbează, într-un mod în care razele care o înconjoară îşi recuperează traiectoria şi îşi continuă apoi drumul normal. Ca urmare, tot ceea se află în spatele acestui material se risipeşte în aer. Pare un truc de magie, însă în spatele acestei reuşite se află un studiu foarte complicat de fizică.

Efectul de invizibilitate s-a obţinut şi cu alte ocazii, însă acum s-a făcut un pas în plus, fiind accesată şi gama luminii vizibile de către ochiul uman, nu doar infraroşiile şi microundele.

×
Subiecte în articol: lumea