x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Hamid Karzai: Talibanii care nu comis acte teroriste şi nu sunt din al-Qaida pot reveni la viaţa civilă

Hamid Karzai: Talibanii care nu comis acte teroriste şi nu sunt din al-Qaida pot reveni la viaţa civilă

03 Apr 2008   •   00:00

Preşedintele Afganistantului, Hamid Karzai, a declarat, joi, că talibanii care nu comis acte teroriste, nu fac parte din al-Qaida şi vor să respecte Constituţia Afganistanului pot reveni la viaţa civilă şi pot face parte din nou din societatea afgană.



Preşedintele Afganistantului, Hamid Karzai, a declarat, joi, că talibanii care nu comis acte teroriste, nu fac parte din al-Qaida şi vor să respecte Constituţia Afganistanului pot reveni la viaţa civilă şi pot face parte din nou din societatea afgană.

"Afganistanul a traversat un lung drum în ultimii 6 ani, un drum de succes, de realizări şi de aspiraţii, dar, înainte de asta, un drum lung de suferinţă, război, disperare şi distrugere", a spus Hamid Karzai, în discursul pe care l-a susţinut la Summit-ul Tinerilor Atlantişti.

Liderul afgan a completat, însă, că această "călătorie" a statului pe care îl conduce sale nu s-a încheiat şi că vor mai fi necesari mulţi ani până când ne Afganistanul îşi va putea conduce destinele, iar afganii vor putea oferi oferi securitate propriei lor ţări.

Karzai a spus că, până când Afganistanul va ajunge la capătul "călătoriei", ţara sa va avea nevoie de suportul comunităţii internaţionale, pentru a putea lupta cu terorismul şi a menţine această ţară sigură.

"Ceea ce am obţinut nu ar fi fost posibil fără susţinerea comunităţii internaţionale", a admis el.

Şeful statului afgan le-a spus tinerilor prezenţi la Summit-ul Tinerilor Atlantişti că mulţi talibani au exact media de vârstă a celor aflaţi în sală.
"Talibanii nu au au beneficiat de oportunităţile tinerilor din alte ţări. Au fost copii ai refugiaţilor şi au fost crescuţi astfel, departe de orice formă de educaţie sau de asipraţie. Ei au fost antrenaţi la violenţă, doar pentru că nu au avut o altă opţiune", a susţinut Karzai.

El a arătat că statul afgan le oferă posibilitatea de a se reîntoarce la viaţa civilă talibanilor care nu au comis acte teroriste şi care nu fac parte din al-Qaida.

"Cei care sunt dispuşi să se întoarcă la viaţa civilă, să respecte Constituţia Afganistanului, sunt bineveniţi să participe la societatea afgană", a precizat Karzai şi a completat: "Nu sunt bineveniţi teroriştii şi cei care fac parte din al-Qaida, pentru că ei au creat o imensă suferinţă".

Şeful statului afgan a arătat că "este corect" ca "povestea Afganistanului" să înceapă cu modul în care acest stat a fost eliberat de coaliţia internaţională, condusă de SUA.

El a spus că această istorie recentă are două elemente definitorii, separate de momentul 11 septembrie 2001: asipraţia poporului afgan înainte de această dată şi asistenţa oferită de comunitatea internaţională pentru eliberarea şi reconstrucţia ţării, după momentul 11 septembrie.

Preşedintele Afganistantului, Hamid Karzai, a participat, joi, alături de soţia preşedintelui SUA, Laura Bush, la o dezbatere a Summit-ului Tinerilor Atlantişti, pe tema reconstrucţiei Afganistanului.

În sală au fost prezenţi foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

După discurs, preşedintele Afganistantului a răspuns întrebărilor adresate nu doar de tinerii din sală, ci şi de studenţi afgani, prin intermediul unui sistem de videoconferinţă Bucureşti - Kabul.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin karzai hamid karzai