x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Heidi la Euro 2008!

Heidi la Euro 2008!

de Oana-Maria Baltoc    |    06 Iun 2008   •   00:00

Vlad Enăchescu şi Anda Banu pleacă în Austria şi Elveţia

Vlad Enăchescu şi Anda Banu pleacă în Austria şi Elveţia


“Andaaaa, liebchen!”, s-a trezit Vlad Enăchescu tachinînd-o pe colega Anda Banu, după ce s-au văzut costumaţi pentru şedinţa foto în costu­me­le tiroleze pe care le-au purtat în urmă cu 37 de ani Toma Caragiu şi Anda Călu­gă­reanu, cînd au filmat la TVR mo­men­tul umoristic “Călă­to­rie muzi­ca­­lă”. De această dată, Vlad şi An­da s-au jucat de-a bavarezii cu gîn­dul la Euro 2008, eveniment care va fi aco­perit de postul public de televiziu­ne. Sîmbăta aceasta se va auzi fluierul de început al campionatului care se des­făşoară între 7-29 iunie în Austria şi Elveţia, de unde şi ideea acestei co­perţi, dar şi a unui titlu care aduc amin­te de povestea lui Heidi, fetiţa mun­ţ­ilor.


GRUPA MORŢII.
Dar să lăsăm poveştile, pentru că echipa naţio­na­lă a României s-a calificat în gru­pa C, nu­mită pe drept cuvînt “a mor­ţii”, alături de Italia, Olanda şi Franţa. L-am întrebat pe comentatorul sportiv Vlad Enăchescu dacă avem şanse să depă­şim acest prag: “E greu de spus dacă trecem de grupe sau nu. Noi ne dorim din suflet, pentru că, unu, sîntem su­por­teri şi, doi, pentru că înseamnă în­că cel puţin un meci pentru noi, adică expunere, audienţă... Într-o asemenea grupă nu poţi să dai niciodată un pronostic pentru că în campionatul european este posibil orice”. La rîndul său, An­da Banu e destul de rezervată: “Lu­mea ne acordă şanse în toate de­cla­raţiile. De la Michel Platini pînă la Do­menech, toţi oamenii importanţi din fotbal au spus: «Fiţi atenţi la Ro­mâ­nia!». Dar e limpede că plecăm cu şansa a patra într-o astfel de grupă. Avem totuşi fotbalişti sclipitori. Adi Mu­tu îţi poate decide un meci şi avem un selecţioner care ne-a calificat după opt ani la un turneu final, un selec­ţioner extrem de respectat de jucători, care a ştiut să se impună”.


ŞANSE.
Altfel stau lucrurile cînd vine vorba despre echipa cu cele mai mari şanse de a cîştiga campionatul. Vlad măr­tu­riseşte că i-ar plăcea să învingă Portugalia: “Au o echipă atît de frumoasă şi de bu­nă, dar niciodată nu au reuşit o ase­menea perfor­man­ţă. Poate că ar fi momentul, ţi­nînd cont de faptul că îl au pe Cristiano Ronaldo, care e pe val în momentul de faţă şi poa­te fi liderul care poate duce echi­pa pînă în finală”. Cît despre surprizele pe care le poate re­zerva Euro 2008, vedeta TVR 1 mi­zea­ză în primul rînd pe Ro­mâ­nia, în vreme ce Croaţia ar putea fi cea de-a doua surpriză.


PASIUNE.
Probabil că sînt mulţi cei care se întreabă cum de o femeie atît de firavă, aşa cum pare Anda Banu, se simte în largul ei pe stadion, relatînd de la faţa locului şi înfrun­tîndu-i nu doar pe misogini, ci şi mo­mentele de violenţă iscate de su­por­teri. “Eu sînt mai băieţoasă de felul meu. Cei mai buni prieteni ai mei sînt băieţi. Am fost pe stadion şi la bătăi, dar în situaţiile astea încerc să mă feresc. Dar, vă asigur, nu am ne­voie de bodyguarzi pe teren, mă apăr singură. Lucrez de la 18 ani în zona asta. Nu mi-a plăcut niciodată munca de bi­r­ou. Tatăl meu lucrează în tele­vi­ziu­ne de peste 30 de ani şi m-am năs­cut cu ca­me­ra de luat vederi în casă. Am ales fot­balul pentru că ştiam că aici se dă ora exactă. E sportul care te poate face cunoscut, care îţi poate oferi mul­te. Şi cred că i-am oferit şi eu, la rîndul meu, foar­te mult. Mi-am dedicat total viaţa Televiziunii Române şi fot­balului.” Pe de altă parte, Vlad Enă­chescu şi-a dorit în co­pi­lărie să devină preot, la fel ca bunicul său. “Am cîntat în corul şco­­lii şi am făcut muzică acasă. Era şi nor­mal ţinînd cont de faptul că tatăl meu este dirijor, iar mama a fost cîntă­reaţă de operă, actualmente pro­fe­soa­ră de muzică. Părinţii m-au lăsat să aleg ce vreau să fac, însă cu condiţia să fac bine. Am ales sportul, pentru că mi-a plăcut întotdeauna. Am făcut şi sport de performanţă, baschet, şi mi-am dorit să rămîn cumva în zona asta.”

Remember “Călătorie muzicală”

Vlad Enă­chescu şi Anda Banu au purtat la şedinţa noastră foto cos­tu­mele tiroleze pe care regretaţii Anda Călugă­rea­nu şi Toma Cara­giu le-au îmbră­cat în 1972. Acesta este anul în care Anda Călugăreanu primea cu teamă şi emoţie propunerea de a lucra alături de “colosul” Toma Caragiu. Chiar dacă maestrul şi-ar fi dorit să lucreze alături de o actriţă consacrată ca Rodica Tapalagă, şi nu cu o “ţipeuză”, aşa cum le spunea cîntăreţelor, a ajuns să o aprecieze pe micuţa Anda în timpul filmărilor la “Călătorie muzicală”, moment umoristic difuzat în noaptea de Revelion 1972-1973. Dacă Anda Călugăreanu şi Toma Caragiu s-au “plimbat” prin Elveţia, Veneţia şi Paris în timpul “Călătoriei muzicale”, Anda Banu (coincidenţă de nume exploatată din plin de colegul ei în timpul şedinţei foto) şi Vlad Enăchescu s-au distrat de minune rememorînd secvenţe din celebrul scheci, chiar dacă au vizitat numai cele două ţări în care se va desfăşura Cam­pionatul European.


“Nu am intrat în fotbal nici ca să mă mărit, nici din alte motive. Mă documentez foarte mult, mă perfecţionez, am ştiut întotdeauna ce înseamnă un sistem 4-4-2, care e dife­renţa între 5-3-2 şi 4-4-2…”
Anda Banu

“TVR trimite la Euro o echipă care se va ri­dica la nivelul profesional al unui campio­nat european. Probabil că vom face ce nu s-a mai fă­cut în Româ­nia pînă în clipa de faţă”
Vlad Enăchescu

×
Subiecte în articol: vlad anda banu cover story