x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cutia stranie. De ce oamenii se comportă bizar ÎN LIFT

Cutia stranie. De ce oamenii se comportă bizar ÎN LIFT

09 Oct 2012   •   17:47
Cutia stranie. De ce oamenii se comportă bizar ÎN LIFT
Sursa foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Numeroase persoane folosesc liftul de mai multe ori pe zi fără să conştientizeze acest lucru, lifturile sau ascensoarele determinând totuşi un anumit comportament, scrie BBC.

Chiar dacă mersul cu liftul ar putea fi cea mai neînsemnată activitate realizată într-o zi, doctorul Lee Gray de la Universitatea Carolina de Nord este foarte interesat de această formă de transport şi i se spune "Liftierul". "Lifturile sunt spaţii sociale interesante şi deseori şi locuri ciudate", spune Lee Gray.

Conversaţiile care au loc pe hol se sting rapid într-un lift aglomerat dintr-o clădire de birouri. Persoanele intră în lifturi şi de obicei se aşează cu faţa spre uşă. Dacă intră o altă persoană, este foarte posibil să fim nevoiţi să ne mişcăm. Se pare că cei care utilizează liftul fac numeroase mişcări nechibzuite. Liftul în care se află o singură persoană reprezintă o cutie mică şi fiecare face ce vrea. În cazul în care sunt două persoane în lift, ele sunt aşezate în colţuri opuse. Când apare o a treia persoană, inconştient se formează un triunghi, iar cu a patra persoană în lift apare un pătrat. A cincea persoană care va intra în lift va sta probabil în mijloc.

Liftul este un teritoriu neexplorat. Când se închid uşile persoana care tocmai a intrat în lift analizează situaţia şi acţionează. Pentru majoritatea persoanelor, comportamentul din interiorul liftului este următorul: ori se uită în jos, ori la telefon.

Lifturile sunt ciudate "pentru că spaţiul este mic, nenatural", spune profesorul Babette Renneberg. Într-un astfel de spaţiu comportamentul trebuie să fie unul care să nu fie ameninţător, ambiguu sau ciudat. Modalitatea cea mai simplă prin care se poate evita acest lucru este evitarea contactului vizual.

"În adâncul minţii noastre suntem puţin anxioşi", susţine Nick White, care lucrează într-o clădire de birouri din New York şi care a fost blocat într-un lift timp de 41 de ore.

Lifturile reprezintă una dintre cele mai sigure forme de transport, numărul accidentelor fiind foarte mic. În ciuda anxietăţilor care apar, lifturile sunt utilizate în continuare de numeroase persoane. "Ştim că este sigur să luăm liftul. Se poate spune că este vorba despre triumful raţiunii asupra instinctelor animalice", spune profesorul Babette Renneberg.

Minimalizarea simţului puterii este principala cauză a anxietăţii provocată de un lift, potrivit liftierului Guy Lee Gray. "Eşti într-o maşinărie care se mişcă şi asupra căreia nu ai niciun control. Nu vezi motorul liftului, nu ştii cum funcţionează", menţionează Lee Gray. Acest sentiment de pasivitate se accentuează în lifturile "evoluate".

×