x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun În căutarea tinereţii veşnice

În căutarea tinereţii veşnice

06 Oct 2009   •   00:00

Trei specialişti americani au primit ieri premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului celular care poate întârzia îmbătrânirea.



Carol Greider, Jack Szostak şi Elizabeth Blackburn, care deţine şi cetăţenia australiană, sunt primii laureaţi ai distincţiilor din acest an, odată cu decernarea Nobelului pentru medicină.

"Ei au găsit soluţia unei probleme extrem de importante în biologie - felul în care cromozomii pot fi copiaţi în întregime în timpul diviziunii celulare şi felul în care sunt protejaţi contra degradării", se arată în comunicatul prin care Comitetul Nobel şi-a anunţat decizia. Enzima care face posibilă protejarea cromozomilor - telomeraza - s-a aflat în centrul descoperirilor echipei americane. Specialiştii apreciază că telomeraza ar putea fi "cheia" tinereţii fără bătrâneţe.

La aflarea veştii că munca sa a fost recompensată cu prestigioasa distincţie, Carol Greider s-a declarat în al nouălea cer, Jack Szostak a spus că va da o petrecere de pomină iar Elizabeth Blackburn a declarat că a vânat, de-a dreptul, enzima pe care au descoperit-o şi că şi-a dat seama imediat că au realizat un lucru extrem de important. Pe lângă prestigiul pe care îl conferă, Premiul Nobel înseamnă şi un cec în valoare de 980.000 de euro.

×
Subiecte în articol: externe