x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Invenţie: Mai negru decât negrul

Invenţie: Mai negru decât negrul

de Jurnalul National    |    16 Ian 2008   •   00:00

14:53 • Cercetători americani au anunţat realizarea celui mai întunecat material din lume, o substanţă atât de neagră încât poate absorbi peste 99,9% din lumină.

Cercetători americani au anunţat realizarea celui mai întunecat material din lume, o substanţă atât de neagră încât poate absorbi peste 99,9% din lumină. Fabricat din tuburi minuscule de carbon, dispuse la capete, acest material este de aproximativ 30 de ori mai întunecat decât substanţa folosită de Institutul Naţional pentru Standarde şi Tehnologie din SUA, ca punct de referinţă al negrului. Materialul - notează site-ul News - este foarte aproape de negrul ideal, care să poată absorbi în întregime lumina, fără a o reflecta deloc. Substanţa - au precizat creatorii ei, savanţi din cadrul Universităţii Rice din Houston - are un indice de reflexie de 0,045 - de trei ori mai puţin decât aliajul nichel-fosfor, care deţinea recordul pentru cel mai negru material din lume.

Vopseaua neagră folosită în comerţ are, de pildă, un indice de reflexie de 5-10%. Cercetătorii au precizat că materialul ar putea fi folosit la conversia energiei solare, întrucât stochează pur şi simplu lumina care cade pe el.

×
Subiecte în articol: magazin