x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Irlanda - Carne de porc contaminată cu dioxină, exportată în 25 de state

Irlanda - Carne de porc contaminată cu dioxină, exportată în 25 de state

07 Dec 2008   •   00:00

Carnea de porc contaminată cu dioxină 'ar putea să fi fost' exportată în 25 de alte ţări, a declarat şeful serviciilor veterinare de la Dublin, Paddy Rogan, citat duminică de AFP.



'Credem că numărul ţărilor care ar putea să fi importat carnea cu dioxină este între 20 şi 25, în orice caz sigur sub 30', a spus Rogan, potrivit ziarului Irish Time şi postului de radio public irlandez RTE.

Guvernul irlandez a ordonat sâmbătă retragerea de pe piaţă a preparatelor din carne de porc contaminate cu dioxină produse după 1 septembrie, dintre care unele au ajuns în Franţa şi Belgia. Autorităţile au dispus distrugerea tuturor produselor comercializate de acest gen în Irlanda.

După Franţa şi Belgia, alerta a fost declanşată în Germania, Marea Britanie şi Suedia care au recomandat retragerea de pe piaţă a acestor preparate. Comisia Europeană a anunţat că urmăreşte îndeaproape acest incident.

Alerta a fost declanşată sâmbătă seara după descoperirea, în cursul controalelor de rutină de la sfârşitul lunii noiembrie, a unor urme de polychlorobiphenyl /PCB, un poluant asimilat în general dioxinei/ în grăsimea de porc provenind din nouă crescătorii irlandeze. Substanţele PCB sunt poluanţi organici persistenţi şi presupuşi cancerigeni.

Potrivit lui Rhodri Evans, specialist şef în toxicologie al FSAI, contaminarea ar putea proveni de la un ulei industrial, utilizat într-o fermă care producea preparate alimentare pentru porci.
AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: lumea