x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Israel: Ehud Olmert a fost acuzat oficial de corupţie

Israel: Ehud Olmert a fost acuzat oficial de corupţie

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Mai 2008   •   00:00
Israel: Ehud Olmert a fost acuzat oficial de corupţie

Ehud Olmert, pe care justiţia israeliană a anunţat oficial joi seara că îl bănuieşte de corupţie, a anunţat că va demisiona, dacă va fi inculpat, dar a respins totodată toate suspiciunile care se îndreaptă împotriva lui, transmite AFP.

Ehud Olmert, pe care justiţia israeliană a anunţat oficial joi seara că îl bănuieşte de corupţie, a anunţat că va demisiona, dacă va fi inculpat, dar a respins totodată toate suspiciunile care se îndreaptă împotriva lui, transmite AFP.

ANCHETE. Comunicatul Ministerului Justiţiei şi al poliţiei pune capăt lipsei totale de informaţii oficiale în legătură cu această afacere care a fost adusă la cunoştinţa publicului de către presă. Potrivit comunicatului, Olmert a primit de la un om de afaceri american, Morris Talansky, "sume importante" şi "neautorizate" de bani, pe o perioadă lungă de timp, "cînd era primar al Ierusalimului şi ministru al industriei şi comerţului". Omul de afaceri, în vîrstă de 75 de ani, locuieşte la New York şi este bănuit că a primit din diverse surse bani pe care apoi i-a dat lui Olmert pentru finanţarea campaniilor electorale din 1993 pentru Primăria Ierusalimului, precum şi a celor din 1998 şi 1999 din cadrul partidului de dreapta Likud. Olmert a fost interogat vinerea trecută, la solicitarea procurorului Israelului, Menahem Mazuz, dar autorităţile nu au oferit niciun fel de informaţii în legătură cu interogatoriile poliţiei. Premierul israelian face obiectul a încă trei alte anchete ale poliţiei. Una dintre ele se referă la suspiciuni legate de tranzacţii imobiliare frauduloase atunci cînd şi-a cumpărat casa din Ierusalim, o alta priveşte presupuse numiri abuzive în funcţii, pe criterii politice, atunci cînd era ministru al industriei şi comerţului. Olmert a negat constant că a încălcat legea.


DEMISIONEAZĂ. "Dacă justiţia decide să ma inculpe, voi demisiona", a declarat Olmert joi seara, reacţionînd de la reşedinţa sa din Ierusalim la anunţul oficial al autorităţilor cu privire la a bănuielile de corupţie care îl vizează. "Nu am luat niciodată mită", a subliniat premierul israelian, care a recunoscut însă că a primit "contribuţii financiare" pentru diferitele sale campanii electorale din partea unui om de afaceri american, evreu de origine, Morris Talansky, care locuieşte la New York. Premierul a insistat însă asupra faptului că aceste fonduri nu au fost "ilicite". Clasa politică vorbeşte deja despre eventuala demisie sau suspendare a premierului Olmert sau chiar de alegeri anticipate în următoarele luni, în condiţiile în care actuala legislatură ar trebui să se încheie, în mod normal, în noiembrie 2010.

×
Subiecte în articol: magazin olmert