x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Italia / Impuneri de venit şi închisoare pentru cerşit

Italia / Impuneri de venit şi închisoare pentru cerşit

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Mai 2008   •   00:00
Italia /  Impuneri de venit şi închisoare pentru cerşit

Impunerea unui venit minim obligatoriu pentru cetăţenii comunitari care stau în Italia şi pedepsirea cu trei ani de închisoare a adulţilor care îşi trimit copiii la cerşit sînt măsurile care îi vizează în mod direct pe românii din Italia şi în special pe romi, anunţate miercuri de Silvio Berlusconi.

Impunerea unui venit minim obligatoriu pentru cetăţenii comunitari care stau în Italia şi pedepsirea cu trei ani de închisoare a adulţilor care îşi trimit copiii la cerşit sînt măsurile care îi vizează în mod direct pe românii din Italia şi în special pe romi, anunţate miercuri de Silvio Berlusconi.

POZIŢIE. Nu este încă destul de clar dacă aceste măsuri fac parte din proiectul de lege sau din decretul adoptat. În consecinţă, nu este clar dacă aceste măsuri intră în vigoare imediat sau au mai întîi nevoie de aprobarea Parlamentului. Ministrul de interne Roberto Maroni îşi exprimase speranţa că ansamblul măsurilor va fi în vigoare în termen de două luni. Berlusconi a anunţat miercuri, după prima reuniune a Cabinetului său, adoptarea măsurilor destinate să combată imigraţia, despre care presa scrisese în ultimele zile: "Am discutat despre acest subiect important, care îi priveşte pe toţi italienii, cel al siguranţei, al fricii pe care o simt cetăţenii şi a dreptului lor de a nu le mai fi teamă. Dreptul de a nu ne fi frică este un drept esenţial, pe care un stat nu poate să nu îl garanteze cetăţenilor săi". Combaterea infracţionalităţii şi imigraţiei clandestine au fost printre temele principale ale dreptei în campania electorală pentru legislativele din aprilie. Ministrul de interne Roberto Maroni a detaliat apoi măsurile adoptate de Guvern, confirmînd informaţiile furnizate de presă în ultimele zile. Maroni a anunţat crearea delictului de imigraţie clandestină, facilitarea expulzărilor, restricţii în privinţa reîntregirii familiale, dar şi măsuri care facilitează confiscarea bunurilor mafiote. El a spus că măsurile aprobate, "modifică în sens restrictiv legislaţia actuală, dar respectînd în totalitate normele comunitare. Acuzaţiile care au curs în ultimele zile sînt, în concluzie, fără fundament: în ceea ce priveşte cetăţenii comunitari, se respectă deplin şi în totalitate normele europene, există doar o aplicare mai punctuală privind siguranţa". Maroni a precizat şi că Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede crearea unor bănci de date ADN: "Am aprobat un proiect de lege care va fi adoptat rapid, pentru aderarea Italiei la tratatul de la Prum, pentru crearea băncii de date". Italia a fost criticată după incendierea unor tabere de romi săptămîna trecută, în suburbia oraşului Napoli. Comisarul european pentru afaceri sociale Vladimir Spidla declarase astfel, marţi, că infracţionalitatea trebuie combătută cu respectarea clară a principiilor statului de drept.

×
Subiecte în articol: magazin