x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Iuri Lujkov: Am cedat Crimeea la beţie!

Iuri Lujkov: Am cedat Crimeea la beţie!

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Noi 2008   •   00:00
Iuri Lujkov: Am cedat Crimeea la beţie!

Primarul ultranaţionalist al Moscovei, Iuri Lujkov, a declarat luni seara, într-o emisiune moderată de faimosul telejurnalist rus Vladimir Pozner, că “Rusia a cedat Crimeea Ucrainei la beţie”. Lujkov a explicat că de aceea Kievul nu are niciun drept asupra peninsulei, relatează RIA Novosti, citat de Agerpres.



Respingând acuzaţiile de populism, Lujkov a afirmat că “ceea ce se petrece astăzi cu Sevastopolul şi Crimeea îl priveşte pe fiecare rus în parte, întrucât este vorba de istoria rusă şi de trecutul poporului rus”. “Cu 225 de ani în urmă, împărăteasa Ekaterina a II-a, înţelegând interesele de stat ale Rusiei, a recucerit Crimeea şi Sevastopolul, a construit acolo un oraş, şi, apoi, la o beţie, le-am dat ucrainenilor întreaga Crimee”, a afirmat Lujkov într-o emisiune politică, cu cea mai ridicată cotă de popularitate, de pe Pervâi Kanal al televiziunii publice ruse.

Amintind că secretarul general al CC al PCUS Nikita Hruşciov a făcut cadou Crimeea Ucrainei cu ocazia sărbătoririi a 300 de ani de la Rada de la Pereiaslav, când ucrainenii au încheiat o alianţă militară cu Rusia, primarul Moscovei a declarat: “Atunci când ne-am aliat benevol nu era nicio problemă, dar când ne-am separat ucrainenii ar fi trebuit să ne returneze cadourile făcute”. Întrebat dacă face bine inflamând prin astfel de declaraţii opinia publică din Ucraina, unde are interdicţie de intrare, Iuri Lujkov a spus că nu îl interesează opinia naţionaliştilor de la Kiev. “Sevastopolul nu a fost niciodată teritoriu al Ucrainei. Asta s-o ţină bine minte actualii guvernanţi de la Kiev. Când am fost la Sevastopol am stat pe pământ rusesc, pe teritoriul bazei navale ruse din Marea Neagră, a cărei evacuare din Sevastopol va duce la deteriorarea situaţiei nu numai în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina, ci şi din întreaga regiune a Mării Negre”, a mai spus primarul Moscovei.

×
Subiecte în articol: lumea