x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Izvestia / Vladimir Putin ajunge la Bucureşti pe 3 aprilie

Izvestia / Vladimir Putin ajunge la Bucureşti pe 3 aprilie

de Corina Andriuta    |    02 Apr 2008   •   00:00
Izvestia / Vladimir Putin ajunge la Bucureşti pe 3 aprilie
Incertitudinea care a planat asupra prezenţei lui Vladimir Putin la Bucureşti, la Summitul NATO, după declaraţiile făcute de George Bush în timpul vizitei din Ucraina, s-a încheiat. Cotidianul Izvestia susţine că Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev vor veni la Bucureşti pentru şedinţa Consiliului Rusia – NATO. Prezenţa preşedintelui rus în România ar fi cu atât mai semnificativă cu cât o întâlnire bilaterală între preşedinţii Bush şi Putin - ambii aflaţi la final de mandat - are loc oricum sâmbătă, la Soci, pe malul Mării Negre. "Dacă la Bucureşti îi vom numi viermi de pământ nu va fi bine, dar discursul rezervat nu implică lipsa de principialitate!", spune Putin, citat de Izvestia.

CERTITUDINE. Izvestia a scris, miercuri, că "preşedintele rus Vladimir Putin pleacă la Bucureşti joi, 3 aprilie, pentru a participa la şedinţa Consiliului Rusia-NATO, unde vor fi discutate teme precum perspectivele de aderare a Ucrainei şi Georgiei la NATO, amplasarea scutului antirachetă în Europa şi situaţia din Kosovo". Preşedintele rus Vladimir Putin a fost invitat de NATO, la 23 ianuarie, să participe la un Consiliu NATO-Rusia organizat cu ocazia summitului Alianţei de la Bucureşti. Peste circa trei săptămâni, liderul de la Kremlin a produs oarecum surpriză anunţând, prin intermediul ministrului de externe Serghei Lavrov, că acceptă invitaţia Alianţei Nord-Atlantice. Cu toate acestea, venirea lui Putin la Bucureşti a stat sub semnul îndoielii, inclusiv la nivel oficial subliniindu-se, în România şi în străinătate, că acceptarea invitaţiei nu presupune certitudinea prezenţei preşedintelui rus la Bucureşti. Ar fi pentru prima dată când Putin ar participa la un Consiliu NATO-Rusia de când a coprezidat crearea acestui for, în 2002, la Practica di Mare, în Italia.

SE FAC CONCESII? Rusia şi NATO au avut relaţii tensionate în ultima vreme, din cauza divergenţelor pe tema scutului antirachetă, armamentului convenţional din Europa, Kosovo şi apropierii Alianţei, prin extindere, de graniţele Rusiei. Climatul pare detensionat în ultimele zile, iar discursul preşedintelui Bush de miercuri de la Bucureşti a cuprins un pasaj considerat un mesaj de prietenie şi o mână întinsă liderului de la Kremlin pentru a coopera în combaterea unor ameninţări comune precum terorismul. Rusia a ajuns în timp să aibă numeroase pretenţii faţă de partenerii din NATO (în special către americani) privind fiecare dintre aceste probleme. În primul rând, pentru că americanii nu vor să facă concesii faţă de niciun subiect. Şi nu este exclus ca la Bucureşti – în timpul vizitei lui Putin – să fie luată decizia de acceptare a Ucrainei şi Georgiei la Planul de Acţiuni privind aderarea la NATO, susţine Izvestia. Cel puţin americanii vor depune toate eforturile să promoveze această decizie în special acum, cât este Putin la Kremlin, pentru că după venirea lui Medvedev relaţiile să înceapă cu "o pagină nouă", a spus un oficial de la Kremlin pentru Izvestia. În cadrul NATO sunt state care nu doresc accelerarea aderării Ucrainei şi Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică. Astfel, la Bucureşti este posibil ca aceste ţări să nu fie invitate, ci să fie aplicată o variantă intermediară care presupune o mai mare influenţă politică a NATO faţă de Kiev şi Tbilisi. Această variantă, de asemenea, nu ar conveni Kremlinului, conchide cotidianul rus. Cu toate acestea, nu trebuie să ne aşteptăm de la Putin la un discurs asemănător cu cel de la Munchen. În primul rând, pentru că regulamentul Consiliului NATO-Rusia îi dă posibilitatea lui Putin să ţină discursul în partea şedinţelor la care nu va fi prezentă presa, explică ziarul rus. În al doilea rând, limitarea discursului ar fi determinată şi de vizita lui Bush la Soci, unde se va întâlni cu Putin.


×
Subiecte în articol: magazin nato bucuresti vlad izvestia