x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Kalaşnikov, motiv de scaldal între ruşi şi bulgari

Kalaşnikov, motiv de scaldal între ruşi şi bulgari

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Noi 2008   •   00:00
Kalaşnikov, motiv de scaldal între ruşi şi bulgari

Statele Unite au permis Bulgariei să construiască o fabrică de arme de tip Kalaşnikov care urmau să fie vândute în Irak şi Afganistan. Anunţul făcut miercuri directorul pentru misiuni speciale în cadrul corporaţiei de stat din Rusia Rosoboroneksport, Nikolai Demediuk, a dus la un puternic scaldal între Rusia şi Bulgaria, relateză Novinite.com.



Compania Rosoboroneksport este o agenţie rusă de stat care are rolul de a intermedia importul şi exportul de echipament militar, tehnologii şi servicii. Oficialul reiterează acuzaţiile companiei la adresa Bulgariei în privinţa fabricării ilegale de armament rusesc, citează Mediafax. Demediuc a subliniat faptul că şapte sau opt ţări din lume, şi Bulgaria în special, au fost implicate în producţia ilegală de armament, adăugând că nu va nominaliza şi alte ţări deorece nu doreşte să le "ofenseze". Oficialul susţine că nici o companie din afara Rusiei nu are licenţă de producţie a armelor Kalaşnikov, deoarece această licenţă a expirat după destrămarea Pactului de la Varşovia.

Rosoboroneksport mai afirmă că arme de tip Kalaşnikov sunt fabricate de uzina Arsenal din oraşul bulgar Kazanluk, care produce AK-7, o variantă îmbunătăţită a mitralierei şi care răspunde standardelor internaţionale. Rusia a mai explicat că producţia de la Arsenal reduce preţul de vânzare a armamentului pe piaţa internaţională, armele produse în această fabrică fiind asemănătoare celor ruseşti. Ministerul bulgar al Economiei a transmis un comunicat de presă în care a respins acuzaţiile potrivit cărora Bulgaria ar fi produs armament rusesc în Statele Unite. Totodată, documentul afirmă că uzina Arsenal are toate actele necesare pentru a funcţiona legal.

×
Subiecte în articol: lumea