x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Leonid Ivaşcov: SUA dezmembrează Ucraina după modelul iugoslav

Leonid Ivaşcov: SUA dezmembrează Ucraina după modelul iugoslav

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Noi 2008   •   00:00

Statele Unite ale Americii ar putea atrage Rusia într-un conflict militar cu Ucraina, susţine generalul Leonid Ivaşov, preşedintele Academiei ruse de probleme geopolitice, citat de rian.ru. Conform acestui rezultat este posibil să fie dezmembrarea statutul ucrainean după modelul iugoslav.



Fost responsabil de cooperarea internaţională în Ministerul rus al Apărării, Ivaşcov susţine că doar printr-o concertare a eforturilor tuturor statelor slave se poate preveni un scenariu atât de cumplit: “În urmă cu ceva vreme, Zbigniew Brzezinski scria că SUA ar trebui să-şi concentreze atenţia pe îndepărtarea Ucrainei şi Belarusului de Rusia, pentru a transforma Federaţia Rusă dintr-un gigant euro-asiatic într-un stătuleţ regional asiatic. La Washington există de mai mulţi ani strategia “Anaconda”, potrivit căreia Rusia ar trebui sufocată, prin privarea de acces la mări şi evident la parteneri comerciali”, a evocat Ivaşov strategii intens discutate în ultima vreme în presa rusă şi cea de peste Ocean. În acest context, fostul responsabil din Ministerul rus al Apărării a atras atenţia că “actuala administraţie ucraineană întreprinde măsuri care se înscriu în concepţia americană de încercuire a Rusiei. În prezent, la cârma Ucrainei se află un regim-marionetă care încearcă să facă pe plac patronilor de peste Ocean. Ucraina nu face niciun pas de una singură, aflându-se în totalitate sub control străin. Preşedintele Viktor Iuşcenko nu ia nicio decizie înainte de a se consulta cu Washingtonul, iar sarcina primită de la patronii săi este de a dezbina popoarele rus şi ucrainean, cu ajutorul unei propagande antiruseşti pe care o derulează în prezent la turaţie maximă”.

În acelaşi timp, generalul Ivaşov a declarat că autorităţile ucrainene i-au trecut în rezervă pe ofiţerii care nu erau de acord cu retorica antirusească, înlocuindu-i cu cadre mai puţin pregătite din punct de vedere profesional, însă dispuse să facă din Rusia ipostaza de ţară inamică. În cadrul conferinţei de presă de joi, la care au fost prezenţi şi mulţi corespondenţi străini acreditaţi la Moscova, preşedintele Academiei ruse pe probleme politice a afirmat că “nu are niciun dubiu că SUA şi aliaţii acestora vor încerca să provoace un conflict în Ucraina, în care ulterior va fi atrasă şi Rusia. Veţi vedea, vor încerca să-i opună pe ucraineni ruşilor, vor provoca acţiuni militare pe teritoriul Ucrainei, fie în Crimeea, fie în altă parte, iar ucrainenii vor înţelege abia după aceea că au fost victimele jocurilor geopolitice ale SUA..

Expertul militar rus a apreciat că Ucraina în graniţele actuale nu le convine americanilor. “O vor dezmembra după modelul fostei Iugoslavii. Şi nu trebuie să ne facem iluzii că în cazul scindării Ucrainei Peninsula Crimeea va trece sub jurisdicţia Rusiei. Asta chiar este o prostie. Naţionaliştii ruşi nici nu îşi imaginează câţi pretendenţi există la mâna Crimeii”, a afirmat Ivaşov, făcând apel atât la conducerea Rusiei, cât şi la liderii forţelor naţionaliste din ţară, “să manifeste un pic de inteligenţă şi să nu facă jocurile provocatorilor care susţin că dezmembrarea Ucrainei va fi în avantajul Rusiei. “Nu este în avantajul Rusiei. Vă asigur”, a adăugat generalul rus, recunoscând că “îl scot din minţi acei politicieni care perorează la televizor lucruri negative despre ucraineni. Dialogul constructiv este singura soluţie pentru ameliorarea relaţiilor ruso-ucrainene”, a insistat generalul rus, subliniind că mult mai important pentru Rusia este de a propune Ucrainei proiecte comune atractive care să unească popoarele rus şi ucrainean şi nu să le dezbine. “La alegerile din Ucraina ar trebui să trimitem Corul Armatei Ruse “Aleksandrov” sau Corul cazacilor din Cuban, pentru a sublinia identitatea culturilor noastre şi nu experţi în tehnologii politice, care să facă jocul partidelor locale”, a opinat generalul Leonid Ivaşov, unul din cei mai influenţi experţi militari în prezent la Moscova.

×
Subiecte în articol: lumea