x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Londra/ Liderii europeni dezbat criza financiară mondială

Londra/ Liderii europeni dezbat criza financiară mondială

de Corina Andriuta    |    29 Ian 2008   •   00:00
Londra/ Liderii europeni dezbat criza financiară mondială

10:41 • Gordon Brown se întâlneşte, marţi, la Londra pe principalii lideri europeni pentru un dialog controversat, consacrat crizei financiare mondiale, având pe fundal scandalul Societe Generale, intervenit în plină criză pe pieţele bursiere, informează vz.ru.

Gordon Brown se întâlneşte, marţi, la Londra pe principalii lideri europeni pentru un dialog controversat, consacrat crizei financiare mondiale, având pe fundal scandalul Societe Generale, intervenit în plină criză pe pieţele bursiere, informează vz.ru.

Brown îi va primi marţi după-amiază pe cancelarul german Angela Merkel, pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy, pe premierul italian demisionar Romano Prodi şi pe preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. O conferinţă de presă comună este prevăzută la ora locală 19.30. Principala problemă a dezbaterilor o va constitui rolul băncilor în economia mondială, riscurile asumate de acestea, preferinţa lor îngrijorătoare pentru secret, cu binecuvântarea agenţiilor de evaluare care dau note bune produselor bancare complexe, bazate pe active riscante.

EFECTE. La Societe Generale, un control defectuos i-a permis unui trader să comită o fraudă record, provocând o pierdere de 4,9 miliarde de euro grupului bancar. Traderul Jerome Kerviel, în vârstă de 31 de ani, a fost inculpat, dar va fi judecat în stare de libertate. Celălalt scandal vizează Northern Rock, principalul creditor ipotecar din Marea Britanie din prima jumătate a anului 2007. Afectată de lipsa de lichiditate cauzată de criza creditelor de pe piaţa americană, Northern Rock a trebuit să ceară ajutorul băncii centrale britanice, Bank of England, în luna septembrie. Bănci mari, ca UBS, Citigroup sau Merrill Lynch, au apelat la fonduri guvernamentale ale ţărilor emergente bogate (Singapore, Coreea de Sud, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, China) pentru a-şi asigura lichidităţile, o practică a cărei amploare a început să îngrijoreze unii economişti. Reuniunea de marţi va evoca în manieră generală transparenţa, modul de guvernare şi reglementarea pe plan economic.

VIZIUNI COMUNE. "Acum este timpul să asigurăm transparenţă, noi reguli prudente în sistemul financiar mondial şi naţional şi să preferăm să împrumutăm bani celor care întreprind şi generează bogăţie în locul celor care vor să cumpere pentru a specula", a subliniat Nicolas Sarkozy cu ocazia vizitei în India din weekend. Există însă disensiuni asupra restului punctelor, între Franţa şi Italia pe de o parte şi Germania şi Marea Britanie de cealaltă. Parisul şi Roma vor o supraveghere a băncilor la nivel european şi un control mai strict al agenţiilor de evaluare, în timp ce Berlinul şi Londra susţin flexibilitatea. Ideea unui rol sporit de alertă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar trebui să fie aprobată, însă, de toţi participanţii. Ţările europene din G7 vor ca FMI să fie în măsură să "identifice riscurile locale, ca subprimele în Statele Unite, care pot avea un impact sistemic", potrivit unei surse franceze apropiate discuţiilor. Scurta reuniune de marţi seara se va derula sub ochiul nemulţumit al celorlalte ţări europene neinvitate, ale căror critici au determinat extinderea summitului de la Merkel-Brown-Sarkozy, cum era prevăzut iniţial, şi la Prodi şi Barroso. Luni, purtătorul de cuvânt al lui Merkel a minimalizat aşteptările de la această reuniune: acest minisummit care va dura câteva ore va fi numai "un schimb de păreri"."Nu este vorba de a lua decizii concrete", ci mai degrabă de a defini "poziţiile comune înainte de G8".

×
Subiecte în articol: magazin