x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lui Obama i se cere un plan de combatere a atacurilor informatice

Lui Obama i se cere un plan de combatere a atacurilor informatice

08 Dec 2008   •   00:00
Lui Obama i se cere un plan de combatere a atacurilor informatice

Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii (SUA), Barack Obama, ar trebui să înfiinţeze un nou birou la Casa Albă pentru a proteja spaţiul virtual de hackeri, hoţi şi agenţi străini, şi pentru a coordona agenţiile militare şi civile din domeniu, apreciază un raport al unei comisii formate din experţi industriali şi guvernamentali dat publicităţii astăzi, relatează AP.



Raportul cere, de asemenea, viitoarei administraţii Obama, dar şi Congresului, să promoveze o nouă lege care să permită desfăşurarea mai rapidă a investigaţiilor şi o aplicare mai rapidă a pedepselor după depistarea celor vinovaţi. Experţii propun lansarea unor "mandate online", care ar putea avea mult mai mult succes decât obişnuitele mandate de căutare "devenite tot mai impracticabile în lumea virtuală". Şansele de implementare a noilor propuneri legislative sunt destul de mari, comentează AP, în condiţiile în care cel puţin cinci dintre membrii comisiei care a întocmit raportul fac parte şi din echipa de tranziţie a lui Barack Obama. "Oferirea unui răspuns la atacurile virtuale reprezintă un subiect prioritar. Răspund operatorii de internet de aplicarea legii în cazuri precum spionajul? Regulile nu sunt foarte clare. Reglementările din anii '80 se aplică greu, iar internetul este rapid", a declarat James Lewis, din cadrul Centrului pentru Studii Internaţionale şi Strategice.
Propunerile comisiei de experţi pentru cel de-al 44-lea preşedinte al SUA au fost lansate în contextul în care tot mai multe autorităţi americane, precum Pentagonul, Casa Albă sau Departamentul de Stat au avut probleme grave de securitate a informaţiilor, după ce reţelele lor de computere au fost sparte de hackeri din China sau Rusia. "Trebuie să avem o doctrină solidă privind spaţiul virtual. Când se ridică un atac virtual la nivelul la care impune o acţiune militară? Sau care sunt infracţiunile de care se pot ocupa poliţia şi serviciile de informaţii?", a formulat retoric fostul director adjunct al diviziei de securitate informatică din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, Jerry Dixon.

×
Subiecte în articol: lumea