x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun MACEDONIA / Alegeri electorale şi rafale de automate

MACEDONIA / Alegeri electorale şi rafale de automate

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Iun 2008   •   00:00
MACEDONIA / Alegeri electorale şi rafale de automate

Trei persoane au fost rănite într-un schimb de focuri în zona majoritar albaneză a capitalei macedonene Skopje, în ziua alegerilor legislative, au anunţat poliţia şi membri ai unor partide.

Trei persoane au fost rănite într-un schimb de focuri în zona majoritar albaneză a capitalei macedonene Skopje, în ziua alegerilor legislative, au anunţat poliţia şi membri ai unor partide.

VIOLENŢE. Procesul de vot în cadrul alegerilor legislative din Macedonia a fost suspendat din motive de securitate într-o zonă majoritar albaneză din nordul ţării, a anunţat Comisia Electorală. Comisia nu a dat alte detalii, iar poliţia nu a putut fi contactată pentru a comenta zvonurile despre producerea unui schimb de focuri în oraşul Aracinovo. Agenţia de stat MIA a anunţat ciocniri în alte zone şi că un dispozitiv exploziv de mici dimenisiuni a fost aruncat într-o cafenea goală. AFP vorbeşte despre un rănit, după ce o patrulă a poliţiei a fost vizată de tiruri într-un stat la nord de Skopje: "O patrulă de poliţie a fost vizată de tiruri, o persoană a fost rănită". În Macedonia, alegerile sunt marcate adesea de incidente, iar aceste legislative par să fie un nou test pentru maturitatea politică a ţării, care are din 2005 statut de candidată la aderarea la UE. UE şi NATO au reamintit recent Macedoniei că derularea de alegeri echitabile este un criteriu esenţial pentru a adera la instituţiile euro-atlantice. Măsurile de securitate fuseseră consolidate după incidentele violente care s-au produs în timpul campaniei electorale în vestul ţării, unde albanezii sunt majoritari. Ei reprezintă circa 25% din cei două milioane de locuitori ai ţării. Mai multe sedii ale Uniunii Democratice pentru Integrare (DUI), partid albanez aflat în opoziţie, au fost atacate şi vandalizate. La jumătatea lunii mai, preşedintele DUI, Ali Ahmeti, unul dintre fondatorii gherilei albaneze în Macedonia, a fost atacat. Partidul Democratic Albanez (DPA), aflat în coaliţia de guvernare, deşi avusese un scor mai slab decât DUI, a sugerat că atacul a fost simulat chiar de DUI. Ambele partide speră ca în urma algerilor de duminică să fie cooptate în viitoarea coaliţie guvernamentală. DUI devansează DPA în sondaje.

×
Subiecte în articol: magazin