Veşti bune în preajma vacanţei de Paşte! Un studiu american arată că nu e nevoie de sejururi prelungite sau destinaţii exotice pentru a ne simţi mai odihniţi, mai în formă, mai cu poftă de viaţă. Chiar şi vacanţele scurte sau "evadările" de-o zi sau două ne pot pune imediat pe plus. Până şi plecările în interes de serviciu sunt benefice pentru sănătate, spun specialişti din SUA, citaţi de revista Glamour.
1. O inimă mai sănătoasă. Cercetările au arătat că persoanele care îşi iau concediu o dată la câţiva ani sunt de opt ori mai predispuse la boli de inimă sau chiar la infarct. Termenul de comparaţie folosit au fost persoanele care pleacă-n vacanţă de două ori pe an.
2. O minte mai limpede. Plecările frecvente sunt o armă eficientă împotriva depresiei, a oboselii, a stresului şi a tensiunii. Persoanele care nu au parte de astfel de ocazii sau nu profită de pe urma lor sunt mult mai agitate şi au probleme cu somnul.
3. Mai puţin stres. E drept, orice plecare vine "la pachet" cu o anumită doză de stres. Te gândeşti la cum va decurge drumul, te îngrijorezi că ai uitat ceva acasă sau că ceva nu e în regulă cu rezervarea. Un studiu publicat în Journal of Applied Psychology arată însă că a te stresa din alte motive decât cele cotidiene este "de bine".
4. Mai multă energie. Uneori, a schimba locul înseamnă a schimba şi unele obiceiuri proaste. De pildă, cei care nu obişnuiesc să servească micul dejun acasă s-ar putea răzgândi în condiţiile de "pune-te masă, strânge-te masă" de la hotel. Iar cei prea leneşi să facă sport n-ar mai putea spune "nu" când piscina sau sala de fitness este, vorba ceea, la un pas. Schimbarea rutinei zilnice şi includerea în program a unei mese în plus sau a unei activităţi fizice vor avea darul de a ne spori nivelul de energie.