x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mărturii din hotelurile groazei

Mărturii din hotelurile groazei

28 Noi 2008   •   00:00

Mai multe personalităţi străine au fost martorii asediului din Bombay sau luaţi ostatici la hotelurile Taj Mahal şi Oberoi/Trident, şi au povestit momentele de groază trăite în timp ce se aflau blocate în interiorul clădirilor, relatează The Independent, în ediţia electronică.



Unul dintre martori a fost multimilionarul cu dublă cetăţenie, britanică şi cipriotă, Andreas Liveras. Acesta a supravieţuit unui atac iniţial asupra hotelului, în care mai mulţi bărbaţi înarmaţi au dat buzna pe coridorul etajului la care se aflau, din hotelul Taj Mahal.

"Am auzit focuri de armă pe coridor", a spus el, citat de The Independent. "Ne-am ascuns sub masă, iar ei au stins apoi toate luminile. Însă focurile de armă se auzeau în continuare şi ne-au dus în bucătărie şi de acolo la subsol", a  povestit bărbatul la BBC, potrivit Daily Telegraph, în ediţia electronică.

"Cred că sunt cam 1.000 de persoane aici. Sunt rezidenţi şi turişti şi localnici. Nu ne ascundem, suntem încuiaţi aici", a continuat acesta la postul BBC, care a luat legătura cu el prin telefon.  Însă, la sfârşitul zilei, Liveras (73 de ani) a murit în urma unor împuşcături în zona toracelui, a anunţat spitalul St. George din Bombay, unde acesta fusese transportat, în urma unei operaţiuni de eliberare.

"PE ALESE”.
Potrivit martorilor, teroriştii  vizau în special cetăţeni britanici sau americani din rândul ostaticilor. Aceştia au cerut chiar liste cu numele cetăţenilor britanici şi americani şi numerele camerelor unde aceştia erau cazaţi.

Potrivit The Daily Telegraph, printre victimele împuşcate de terorişti s-au aflat şi doi profesori pensionari din Hexham, Northumberland. Ei au fost ucişi la cafeneaua Leopold, atacată la ora locală 21.30 (18.00, ora României), unde cel puţin 14 persoane au fost ucise. Profesorul Michael Murphy, în vârstă de 59 de ani, împuşcat în coaste, a fost transportat la terapie intensivă, după ce i-a fost extirpată splina. "A fost haos. Erau atâţia morţi. A fost carnagiu. În mod evident erau persoane rănite, dar şi morţi", povesteşte soţia sa, Diane, în vârtsă de 58 de ani, care a fost împuşcată în picior.

Cercetătorul francez în domeniul nuclear George Vendryas a fost o altă personalitate cazată la hotelul Taj Mahal. Venise la Bombay cu soţia sa pentru a asista la o conferinţă pe această temă, potrivit publicaţiei Times of India. Aceştia au fost salvaţi din asediu şi au fost mutaţi în complexul de protocol al Corporaţiei pentru Energie Nucleară.

Trei oficiali ai Băncii Mondiale, Gaurav Joshi, R S Phatak şi Satya Mishra, care se aflau în oraş pentru a monitoriza mai multe proiecte, au fost blocaţi în hotelurile Taj şi Oberoi. Nici unul dintre ei nu au fost luaţi ostatici.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea