x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Masa Rotundă a Regelui Arthur nu e doar o legendă

Masa Rotundă a Regelui Arthur nu e doar o legendă

de Corina Andriuta    |    12 Iul 2010   •   00:00

Celebra Masă a cavalerilor Regelui Arthur, susţin cercetătorii, a fost descoperită. Astfel, scrie newsru.ru, mitul din legendarul Regat Camelot a devenit realitate. În jurul ei, punctează The Telegraph, puteau să ia loc aproape o mie de cavaleri!



Conform unor cercetări istorice, Cetatea Camelot a fost ridicată pe ruinele unui amfiteatru roman, descoperit în Chester, vestul Angliei, lângă graniţa cu Ţara Galilor. Masa Cavalerilor, spun sursele citate, nu era un simplu obiect de mobilier ci o structură imensă construită din lemn. Conform povestirilor inspirate din legenda Cavalerilor Mesei Rotunde, înaintea fiecărei bătălii Regele Arthur îşi aduna cavalerii în jurul acestei mese şi discutau strategia pe care urmau să o abordeze în viitoarea confruntare cu duşmanul.

Astfel, în primele rânduri ale obiectului circular, denumit generic „masă”, luau loc nobilii, pentru ca în ultimile rânduri, pe bănci din piatră, să regăsim reprezentanţi ai supuşilor. „Avem date care atestă că una dintre cele două mari bătălii ale lui Arthur a fost purtată într-un oraş numit Oraşul Legiunilor. Existau două locuri cu acest nume. Unul era în St. Albans (actualul Hertfordshire, estul Angliei), iar localizarea celuilalt a rămas un mister", spune istoricul Chris Gidlow.

Această descoperire, a amfiteatrului roman prevăzut cu un loc de execuţie şi un monument comemorativ  pentru martirii care i-au creştinat pe localnici, îi face pe cercetători să afirme că „al doilea posibil oraş este Chester”. Chris Gidlow argumentează acest lucru prin faptul că  "în secolul al VI-lea, un călugăr pe nume Gildas, care a scris cea mai timpurie cronică a vieţii lui Arthur, a făcut referire atât la Oraşul Legiunilor cât şi la un altar al martirilor din interiorul lui. Asta-i argumentul decisiv. Descoperirea altarului în interiorul amfiteatrului înseamnă că Chester era locul curţii lui Arthur şi a legendarei sale Mese Rotunde”.

×
Subiecte în articol: lumea