x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova - Valeriu Pasat este liber

Moldova - Valeriu Pasat este liber

de Corina Andriuta    |    09 Iul 2007   •   00:00
Moldova  -  Valeriu Pasat este liber

Fostul Ministrul al Apărării Republicii Moldova, in prezent consilier al concernului RAU "EAS" Rusia, Valeriu Pasat a fost eliberat luni din inchisoarea din Chişinău. Decizia a fost luată de către Curtea Supremă de Justiţie, notează ryan.ru.


Fostul Ministrul al Apărării Republicii Moldova, in prezent consilier al concernului RAU "EAS" Rusia, Valeriu Pasat a fost eliberat luni din inchisoarea din Chişinău. Decizia a fost luată de către Curtea Supremă de Justiţie, notează ryan.ru.

Acuzat pentru afaceri dubioase cu avioane MIG-29 şi cu sisteme de foc „Uragan", fostul Ministru al Apărării din Republica Moldova şi fost şef al Serviciilor Secrete de peste Prut, este din nou liber. Pentru primul cap de acuzare, privind tranzacţiile cu avioanele MIG- 29, Valeriu Pasat a fost găsit nevinovat. Avocatul lui Pasat, Gherghe Amihalachioaie a declarat că pentru a doua pedeapsă, privind incheierea unei tranzacţii de vinzare la preţuri reduse a sistemelor de foc "Uragan" şi muniţiei aferente, Valeriu Pasat a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, dar a fost amnistiat prin decret prezidenţial. Pasat nu a dorit să comenteze eliberarea sa:"Acum eu vreau să merg acasă şi să-mi văd fiica şi mama".

ACUZE. La 11 martie 2005 Valeriu Pasat a fost reţinut pe aeroportul Chişinău şi dus in arestul preventiv. Pasat, in prezent consilierul lui Anatolie Ciubais la concernul energetic RAU "EAS" Rusia, a fost declarat culpabil de comiterea crimelor prevăzute de articolele 185 şi 329 din Codul Penal. Pasat a fost invinuit de incheierea, in anul 1997, cănd deţinea funcţia de Ministru al Apărării, a unei tranzacţii de vinzare la preţuri mici a avioanelor "MIG-29". Potrivit acuzării, in urma tranzacţiei Moldovei i-a fost cauzat un prejudiciu de 53 milioane dolari SUA. Pasat a fost condamnat pe 17 ianuarie 2006 de Tribunalul Sectorului Centru din Chişinău la 10 ani de inchisoare, făcăndu-se vinovat de depăşirea atribuţiilor de serviciu cu consecinţe grave.

INTERESE POLITICE? Valeriu Pasat a pledat nevinovat şi a susţinut că arestarea sa este o comandă politică dată de către şeful statului, Vladimir Voronin. In timpul interogatoriilor, Pasat a presupus că un alt motiv al arestarii sale este refuzul dat şefului statului, care l-ar fi rugat să asigure procurarea, de către fiul său Oleg Voronin, a pachetului majoritar de acţiuni la termocentrala electrică de la Cuciurgan. Ex-presedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, audiat in calitate de martor in acest proces, a susţinut că tranzacţia cu avioane a fost una corectă şi legală. Potrivit lui Lucinschi, arestarea lui Pasat nu este motivată.

×
Subiecte în articol: magazin valeriu pasat valeriu pasat