x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Muzichie şi politichie

Muzichie şi politichie

de Oana-Maria Baltoc    |    22 Ian 2010   •   00:00
Muzichie şi politichie
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional//INTACT IMAGES

Ce are politica în comun cu muzica şi vedetele de televiziune?



Aleşii neamului îşi fac treaba mai mult după ureche, la fel ca mulţi dintre cântăreţii din showbiz-ul românesc. Asta ar fi o variantă. Unii fac playback pe scena politică, amăgind poporul cum că ventrilocul nu-i în culise, alţii plagiază mai ceva decât s-a spus că ar face-o micul Mozart Moga, însuşindu-şi ideile altora, ba chiar şi tipuri de personalităţi ce s-a dovedit că prind mai bine la electorat. Cât despre vedetism, politicienii noştri pot oricând să facă un ban frumos ca prezentatori, comentatori sau fete de la pagina trei.

REPERTORIU. Ludovic Orban, Mircea Geoană, Liviu Negoiţă, Ion Iliescu, Emil Boc şi, bineînţeles, Traian Băsescu sunt numai câţiva dintre politicienii care ne-au uns pe suflet cu un viers cântat. Boc are ce are cu "Puşca şi cureaua lată", poate pentru că numai de la o anumită vârstă începi să realizezi ce bărbat erai odată.

Liviu Negoiţă s-a axat pe romanţe şi muzică populară şi îi face concurenţă acerbă lui Orban, susurând "Biata-ţi vioară/ Încearcă-n zadar/ Ţi s-a stins vocea/ Bătrâne lăutar", în speranţa că steaua fostului ministru la Trasporturi va apune, chiar dacă greieraşul mai ştie să zdrăngăne şi din chitară. Deşarte speranţe, de vreme ce Orban are ritmul în sânge şi un repertoriu cu care se poate mândri şi un artist profi: mai un "My Way" de la Sinatra, cânturi din popor precum "Hai, iu, iu, iu", "Mândruliţa mea, muiere, hai la crâşmă şi-om bea bere!" sau "Bade, pălărie nouă" şi "Mociriţă cu trei foi". Mai mult, politicianul a mărturisit că i s-a întâmplat să îndulcească atmosfera în timpul audienţelor, pe când era viceprimar, cu o muzică de calitate pusă la cd-player. Iliescu ne-a vrăjit cu "Ionel, Ionelule", iar Băsescu a făcut duet cu Loredana fredonând căznit din melodia aia care zice-aşa: "Când se lasă nopţile le le/ Se adună fetele le le/ Se adună ca să se/ Pună de petrecere/ Până dimineaţa!".

Un menestrel timid s-a dovedit a fi Geoană. Chitit să impresioneze femeile, le-a zis de 8 Martie "E ziua ta, iubito/ Şi-n dar de ziua ta/ Ţi-aş da şi ani din viaţa mea/ Dacă aş putea". Numai că n-a prea putut, pentru că îi lipsesc cu desăvârşire calităţile vocale.

PĂLITURĂ DE IMAGINE. Pesemne, taman aspiraţiile artistice şi dragostea pentru "sticlă" i-au convins pe aleşi că vedetele tv şi cântăreţii fac casă bună cu politica. Cele mai recente exemple: Andrei Gheorghe şi Dan Bittman, consilieri la Ministerul de Finanţe. Primul şi-a luat angajamentul de a pune ordine în departamentul de comunicare al instituţiei în acest an greu încercat de criză. Imediat faci legătura între zbirul Gheorghe pe care îl ştii de la televizor, mereu nemulţumit şi gata să-l facă praf p-ăla de nu-şi face treaba, şi mai că-l înţelegi pe ministrul Vlădescu. Apoi îl avem pe Bittman, consilier pe probleme de imagine şi pe mai departe solist la Holograf, şi prezentatorul emisiunii "Dănutz SRL" la

TVR 1. Dănuţ cântă foarte bine, este un entertainer energic, poţi să-ţi ceri iubita de nevastă pe melodia aia a lui cu "Ţi-am dat un inel mare cât inima mea" şi, în cel mai fericit caz, va aduce un capital de simpatie la Ministerul de Finanţe. Pentru că el are fani, în vreme ce ministerul e plin de bube. Aşa că să mai dea şi altora. Simpatie, nu bube.

Un alt exemplu de cântăreaţă de succes transformată pentru scurt timp în subsecretar de stat la Autoritatea pentru Drepturile Copilului este Luminiţa Anghel. "Let My Try" a zis Luminiţa, adică "lasă-mă să-ncerc", vorba cântecului cu care interpreta a reuşit locul trei la Eurovision. Zis şi făcut. Atât de în serios şi-a luat postul încât s-a lăsat de concerte, iar morbul politicii a determinat-o chiar să se ia de piept cu Udrea pentru deputăţie. Despre Victor Socaciu, deputat PSD de Mureş, numai de bine. Păi cum să nu-i cadă românului politica mai uşor la stomac atunci când îi cânţi despre ce-l deranjează: "Măi române, om sărac/ Iară ţi-au venit de hac/ Ne promit marea cu sarea/ Şi conduc aiurea ţara/ Opozanţi şi potentaţi/ V-aţi bătut iar joc de fraţi".

M-A FĂCUT MAMA VEDETĂ. Cu gândul la îndelungata carieră politică a Irinei Loghin, fost deputat şi senator, nu mai rămâne decât să fredonăm câteva dintre versurile piesei "M-a făcut mama vedetă", pentru că de spus s-au spus destule: "Şi-am de-a face, măi băiete, cu vedete măi/ Ba mi-au luat şi interviu la televizor/ Mi-au pus reflectoare-n faţă, de-am crezut că mor".

×
Subiecte în articol: magazin