x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun NASA a confirmat în principiu lansarea navetei Atlantis la 7 februarie

NASA a confirmat în principiu lansarea navetei Atlantis la 7 februarie

de Jurnalul National    |    31 Ian 2008   •   00:00

Lansarea navetei Atlantis către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) este în principiu confirmată pentru 7 februarie, a anunţat agenţia spaţială americană,

Lansarea navetei Atlantis către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) este în principiu confirmată pentru 7 februarie, a anunţat agenţia spaţială americană, relatează AFP. 'Echipele de ingineri au lucrat bine pentru a izola originea anomaliei electrice a jojelor din rezervorul de hidrogen şi această problemă nu se va mai repeta', a declarat un responsabil al NASA, Bill Gerstenmayer. Atlantis trebuia lansată iniţial la 6 decembrie, însă această anomalie a obligat NASA să amâne momentul din cauza acestei probleme recurente. Reparaţia a fost făcută la rezervorul extern al navetei, iar modificare face obiectul unei omologări care este aproape încheiată, a precizat la rândul său Wayne Hale, responsabil al programului navetei. El a indicat că trei dintre cele patru joje vor funcţiona pentru a permite lansarea. Funcţionarea uneia dintre acestea este în mod normal suficientă.

Aceste joje le arată calculatoarelor de zbor când rezervorul este aproape gol, ceea ce opreşte motoarele criogenice. Inginerii de la NASA au descoperit, de asemenea, marţi că o ţeavă de freon a unui radiator al navetei era curbată în sensul invers, ceea ce nu a provocat însă scurgeri. Această problemă va fi analizată cu atenţie pentru a nu exista pericole pentru lansare, a subliniat Wayne Hale, declarându-se însă foarte optimist. Responsabilii misiunii se vor aduna sâmbătă pentru a da undă verde unei tentative de lansare la 7 februarie la ora 19.45 GMT de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral (Florida, est). Această misiune de 11 zile, la care participă francezul Léopold Eyharts şi germanul Hans Schlegel de la Agenţia spaţială europeană (ESA), constă în livrarea şi instalarea mult-amânată a laboratorului european Columbus pe ISS.

×
Subiecte în articol: magazin