12:00 • La sfârşitul anului trecut, grănicerii ruşi i-au interzis jurnalistei să intre în Rusia prin aeroportul „Domodedovo”, făcând trimitere la nişte indicaţii ale serviciilor secrete ruse. Jurnalista susţine că a fost expulzată din motive politice, după ce a scris o serie de articole critice la adresa Kremlinului.
La sfârşitul anului trecut, grănicerii ruşi i-au interzis jurnalistei să intre în Rusia prin aeroportul „Domodedovo”, făcând trimitere la nişte indicaţii ale serviciilor secrete ruse. Jurnalista susţine că a fost expulzată din motive politice, după ce a scris o serie de articole critice la adresa Kremlinului.
EXPLICAŢII. Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău i-a transmis o scrisoare jurnalistei publicaţiei moscovite „The New Times”, Natalia Morari, în care îi comunică motivele pentru care a fost expulzată din Rusia în luna decembrie 2007. În scrisoarea semnată de consulul rus se menţionează că decizia de a nu admite jurnalista în Rusia a fost luată în baza unui act legislativ ce reglementează intrarea şi ieşirea cetăţenilor din Rusia. Legea respectivă prevede, în articolul invocat de consul, că unii cetăţeni nu pot fi admişi în Rusia din considerente ce ţin de securitatea statului, asigurarea ordinii publice şi protejarea sănătăţii populaţiei. Natalia Morari susţine că responsabilul de la ambasadă a anunţat-o că intrarea în Rusia îi este interzisă pe un termen nedefinit.
MOTIVUL EXPULZĂRII. În ultimul său articol întitulat ,,Fondul negru al Kremlinului” jurnalista a descris o schemă ilegală de finanţare de către Kremlin a partidelor politice în campania electorală. În articolul citat apar nume concrete, denumiri de bănci în care sunt păstraţi banii, precum şi sume concrete repartizate din “aparatul de casă” al administraţiei prezidenţiale ruse. Jurnalista susţine că anterior i s-a sugerat telefonic să renunţe la investigaţie, pentru că este “prea tânără ca să o sfârşească din cauza unui articol”. Mai multe organizaţii internaţionale de media au sărit în apărarea jurnalistei, iar Centrul Independent de Jurnalism din Moldova a solicitat intervenţia Ministerului moldovean de Externe, intervenţie care, însă, întârzie să apară.