x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun NATO, sinonim cu duşmanul pentru ruşi

NATO, sinonim cu duşmanul pentru ruşi

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Apr 2008   •   00:00
NATO, sinonim cu duşmanul pentru ruşi

Ruşii de rând au din ce în ce mai puţină încredere în NATO şi aderă aproape în totalitate la discursul preşedintelui Vladimir Putin, opozant vehement al extinderii Alianţei până la graniţele ţării sale, comentează AFP.

Ruşii de rând au din ce în ce mai puţină încredere în NATO şi aderă aproape în totalitate la discursul preşedintelui Vladimir Putin, opozant vehement al extinderii Alianţei până la graniţele ţării sale, comentează AFP.

 

NECONVINGĂTOR. "NATO este foarte periculoasă pentru Rusia: va accepta aderarea Ucrainei şi Georgiei pentru propriile sale interese energetice", consideră Ivan, în vârstă de 68 de ani, care a venit să îi arate nepotului său Ilia "gloria militară rusă", la Muzeul Forţelor Armate de la Moscova. Elvira, în vârstă de 22 de ani, care face zâmbitoare o poză lângă un tanc sovietic model T-34, expus la intrarea în muzeu, ezită o clipă înainte de a răspunde. "Nu, nu mi-e teamă de NATO... deocamdată. Dar există ceva în neregulă în ceea ce spun americanii", consideră tânăra, referindu-se la planul Washingtonului de a instala elemente ale scutului antirachetă în Europa. NATO susţine că aceste baze vizează contracararea unui atac din partea unor ţări-problemă, ca Iranul, dar preşedintele rus Vladimir Putin denunţă o ameninţare directă la frontierele ţării sale. "NATO a fost şi va rămâne întotdeauna inamicul nostru", consideră Vladimir, un curier în vârstă de 48 de ani. "Din cauza Alianţei, încă din perioada URSS-ului nu am putut să ne relansăm agricultura şi a trebuit să cheltuim totul pe armament", spune el, cu convingere.

PRIMEAZĂ INTERESUL. Serghei Vorbiov, profesor de istorie la o şcoală din Moscova, care a adus la muzeu 12 elevi, este convins că "Rusia nu trebuie să aibă încredere în Alianţa care nu şi-a ţinut niciodată promisiunile". "În 1989, încercând să obţină unificarea Germaniei, americanii i-au jurat lui Gorbaciov că Germania de Est nu va adera niciodată la NATO! Vedem cu toţii că au fost minciuni", adaugă el. Istoricii şi diplomaţii ruşi repetă la nesfârşit că occidentalii nu şi-au ţinut promisiunile privind extinderea NATO către est, formulate la prăbuşirea blocului comunist. "Americanii nu ţin cont decât de interesele lor. Nu trebuie să crezi niciodată în NATO", a intervenit un elev în vârstă de 13 ani, încurajat de o privire aprobatoare a profesorului său. Aproximativ jumătate dintre ruşi - 49% dintre persoanele chestionate - consideră că "există motive pentru ca Rusia să se teamă de ţările care fac parte din NATO", potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada în aprilie 2007. În anii '90, perestroika lansată de Mihail Gorbaciov a lăsat, totuşi, loc unei mentalităţi de apropiere de Occident, sugerând chiar o posibilă aderare a Rusiei la NATO, aminteşte Aleksei Levinson, analist la Levada. "Dacă acest spirit nou ar fi ajuns şi în şcoli, opinia publică din Rusia nu ar fi aproape deloc diferită în prezent de cea existentă în orice altă ţară europeană - în special în ceea ce priveşte rolul NATO", consideră Levinson. "Dar, în vidul ideologic care a urmat după perestroika, societatea rusă, abandonată, a îmbrăţişat din nou rapid mentalitatea sovietică de fortăreaţă asediată, mai confortabilă din punct de vedere psihologic pentru ea", aminteşte analistul. "Sigla NATO a devenit, în concluzie, o nouă marcă pentru 'inamic'", subliniază el, precizând că "societatea rusă este, în continuare, departe de a fi militaristă". Majoritatea ruşilor - 57% dintre persoanele chestionate - sunt de părere că "ţările NATO nu au motive să se teamă de Rusia", potrivit studiului din aprilie 2007.

 

×
Subiecte în articol: magazin nato