x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O întîlnire pierdută

O întîlnire pierdută

de Vlad Teodorescu    |    10 Iun 2008   •   00:00

18:44 Titlul de mai sus se putea referi tot atît de bine şi la meciul de luni seara. Întîlnire despre care cunoscătorii, răsfiraţi evantai pe toate canalele mass media, afirma că a fost un adevarat meci de 1 X 2. Adică unii sînt de părere că am cîştigat un punct, alţii bagă mîna în foc că am pierdut două, iar tabela de marcaj zice că am făcut egalitate. Pînă în final scorul înregistrat a fost un … curat "Nula na Nula” sau, fiindcă s-a jucat între francofoni, şi pare mult mai aproape de realitatea din teren, "Rien a Rien”! Oricum, senzaţia este că am umarit o înfruntare în care 22 de jucatori au fost ca anesteziaţi, ca şi cum ar fi răcit cu toţii în plină vară.



Titlul de mai sus se putea referi tot atît de bine şi la meciul de luni seara. Întîlnire despre care cunoscătorii, răsfiraţi evantai pe toate canalele mass media, afirma că a fost un adevarat meci de 1 X 2. Adică unii sînt de părere că am cîştigat un punct, alţii bagă mîna în foc că am pierdut două, iar tabela de marcaj zice că am făcut egalitate. Pînă în final scorul înregistrat a fost un … curat "Nula na Nula” sau, fiindcă s-a jucat între francofoni, şi pare mult mai aproape de realitatea din teren, "Rien a Rien”! Oricum, senzaţia este că am umarit o înfruntare în care 22 de jucatori au fost ca anesteziaţi, ca şi cum ar fi răcit cu toţii în plină vară.

Întîlnirea la care vreau să mă refer este de natura politică şi a "explodat” şi ea în presă cam în acelaşi timp cu "remiza cît o victorie” din seara zilei de luni. Cică Blaga s-a văzut cu Mitrea… La început a fost un zvon. Blaga şi Mitrea au pus la cale alegerile de duminică… Hopa, zvonul capătă consistenţă. Mitrea şi Blaga şi-au împărţit Bucureştiul post-alegeri. Deja gluma se îngroaşă axact atît cît să devină "breaking news”. Într-o perioadă dominată pe de-o parte de lehamitea de politică şi pe altă parte de interesul pentru fotbal, ştirea de mai sus a avut darul de a aduce aminte cetăţenilor că duminică, între un mititel şi o bere, ar trebui să consume tuşul guvernului cumva.

Adevarul este că o astfel de întîlnire, admiţînd că ea ar fi avut loc, nu ar fi putut rezolva nimic din punct de vedere electoral. Poate doar mediatic. De altfel, unde s-a mai vazut ca în turul doi să iasă mai multa lume la vot? Nicăieri. Aşa va fi şi duminică, nici măcar zvonurile despre posibila "trîntire” a votului de către PL-D şi PSD nefiind suficiente pentru capacitarea electoratului.

În plus, nimeni nu mai crede în întîlnirile la vedere, tete-a-tete prin restaurante, ziua în amiaza mare atîta timp cît partidele au de ani buni garsoniere, apartamente, vile şi mansarde conspirative folosite, teoretic, pentru astfel de întîlniri. Doar daca aşa prevedea şcenariul.

Interesant este modul în care cei doi adversari au tratat "aria şerveţelului”. Probabil că este pentru prima oară că Blaga a reuşit să puncteze în faţa contracandidatului său printr-un discurs la obiect şi, mai ales, pe post de "drept la replică”. Devenind din incriminat, incriminator.

Din păcate pentru el, Oprescu şi-a accentuat teatralizarea discursului, imaginea cu şerveţelul şi împărţeala Capitalei ca pe o porţie de tochitură cu mămăliguţă, avînd în ea ceva fals. În viziunea creată de staff-ul doctorului şi regizată parcă în vestitul birt din zona Bellu "Mai bine aici decît vis-a-vis”, cei doi lideri de partid au pus ţara la cale cu scobitoarea în gură, s-au şters cu dosul palmei (şerveţelul fiind îndosariat), şi-au tras brăcinarii şi s-au dus fiecare în plata Domnului. Pe cît de hilar, pe atît de butaforic.
Aşa zisa întîlnire de taină dintre Blaga şi Mitrea are ceva caragialesc în ea. Nu se ştie dacă a fost, iar dacă a fost, cu siguranţă s-a desfăşurat, de ambele părţi, după tiparul ”băiete, spune-i lui stăpîn’tu că…”

Oricum, întocmai ca în meciul cu Franţa, în urma întîlnirii de taină nu se poate spune cu precizie dacă Blaga sau Oprescu au cîştigat vreun punct pentru marea finală care se va disputa duminică, în Capitală.

×
Subiecte în articol: magazin