x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O navă de croazieră a eşuat în Antarctica

O navă de croazieră a eşuat în Antarctica

05 Dec 2008   •   00:00

Ambarcaţiunea argentiniană, cu 122 de persoane la bord, a început să ia apă la bord şi să piardă combustibil după ce a eşuat joi în nord-estul Antarcticii. Autorităţile, însă, au dat asigurări că pasagerii şi membrii echipajului nu sunt în pericol, fiind deja demarată o operaţiune de salvare.



"Am primit informaţii de la Ushuaia potrivit cărora nava este înţepenită...a luat o cantitate mică de apă şi a pierdut ceva combustibil", a declarat amiralul Daniel Martin din marina argentiniană, citat de Reuters. "Pasagerii nu sunt în pericol, iar nava e stabilă. Nu riscă să se scufunde", a declarat la un post de televiziune Mariano Memolli, un funcţionar argentinian de rang înalt, director al Direcţiei Naţionale pentru Antarctica (DNA). El a precizat, potrivit AFP, că la bord sunt 89 de pasageri şi 33 de membri ai echipajului.
O operaţiune navală de salvare este în curs de desfăşurare, întreprinsă în comun de autorităţile argentiniene şi chiliene. Oficialul a adăugat că la bordul navei sunt cu siguranţă cetăţeni străini, dar nu a fost în măsură să ofere detalii despre naţionalitatea lor. Vasul se află la circa 300 de kilometri sud-vest de baza militară argentiniană Marambio de pe Peninsula Antarctică.
Antarctica este o zonă foarte frecventată de nave de croazieră în timpul sezonului de primăvară şi al verii australe, când astfel de naufragii nu sunt rare. Turiştii plătesc mii de dolari pentru a vedea aisbergurile, focile, balenele şi pinguinii. În decembrie 2007, nava norvegiană Fram, cu 256 de pasageri la bord şi 70 de membri ai echipajului, a plutit în derivă timp de două ore din cauza unei defecţiuni la sistemul de propulsie în timp ce se afla în zona nordică a Peninsulei Antarctica. O operaţiune de salvare a adus un deznodământ fericit incidentului.
Cu o lună înainte, vasul Explorer se lovise de un aisberg la 96 de kilometri de peninsulă, dar cele 154 de persoane aflate la bord, majoritatea bătrâni, au putut fi salvate.

×
Subiecte în articol: lumea